Francuska
0

Iz nuklearke procurila tečnost s uranom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tečnost koja sadrži uran procurila je iz probušene podzemne cijevi u nuklearnoj elektrani u jugoistočnoj Francuskoj, saopćile su u petak nacionalne vlasti za nuklearnu sigurnost. To je drugo curenje otkriveno u Francuskoj ovog mjeseca.

Stručnjaci pokušavaju utvrditi koliko urana je iscurilo u nuklearnoj elektrani kompanije Areva u mjestu Romans-sur-Isere, navode vlasti za nuklearnu sigurnost u saopćenju. Specijalisti rade na čišćenju lokacije, javio je AP.

U kominikeu se navodi kako se vjeruje da je cijev bila probušena prije nekoliko godina. Dodaje se da cijev "nije u skladu s pravilima koja zahtijevaju određeni otpora prema vanjskom pritisku kako bi se izbjeglo stvaranje rupa".

Glasnogovornik Areve Charles Hufnagel izjavio je da se curenje blago obogaćenog urana nije proširilo izvan nuklearke i da "nije bilo apsolutno nikakvih posljedica po okoliš".

Kazao je kako se elektrana nada da će curenje biti klasificirano kao problem nivoa jedan - najmanji mogući nivo na sedmostepenoj skali.

Ovo ipak predstavlja novi udarac Arevi nakon sličnog incidenta prošle sedmice, kada je tečnost koja je sadržavala tragove obogaćenog urana iscurila iz elektrane u Tricastinu u južnoj Francuskoj. Areva je saopćila da to "nije ugrozilo ni zdravlje radnika i lokalnog stanovništva ni njihov okoliš".

Francuska je zemlja koja najviše ovisi od nuklearne energije na svijetu, s 59 reaktora koji proizvodi skoro 80 posto njezine električne energije. Francuska državna kompanija Areva ima ključni značaj za francusku nuklearnu snagu.

Incidenti su izazvali pitanja o još tajnovitoj državnoj nuklearnoj industriji, a francuska vlada je naredila provjeru podzemnih voda kod svih nuklearnih postrojenja u Francuskoj.