Visoke temperature
39

Iz Grčke dolaze zanimljivi prizori uslijed saharskog pijeska, pogledajte galeriju nestvarnih fotografija

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nebo nad južnom Grčkom bilo je narandžasto zbog prašine koja se širila Sredozemnim morem iz sjeverne Afrike, zahvatajući Akropolj i druge znamenitosti Atine. Meteorolozi najavljuju da će se nebo raščistiti u toku dana.
Jaki južni vjetrovi donijeli su saharski pijesak, dajući atmosferi grčke prijestolnice izgled nalik na Mars u posljednjim satima dana.

Predviđa se da će se nebo razvedriti danas jer se vjetrovi pomjeraju dalje nose prašinu, uz pad temperatura.

U utorak je dnevna najviša temperatura u dijelovima južnog ostrva Krita bila iznad 30 stepeni Celzijusa, više od 20 stepeni Celzijusa nego što je zabilježeno u većem dijelu sjeverne Grčke.

Jaki južni vjetrovi proteklih dana također su doveli do neuobičajenih ranih požara na jugu zemlje. Vatrogasna služba saopćila je u utorak navečer da je u posljednja 24 sata širom zemlje izbilo ukupno 25 šumskih požara. Tri osobe su uhapšene na ostrvu Paros u Egejskom moru zbog sumnje da su izazvale požar u ponedjeljak, dodaje se. Nije prijavljena značajnija materijalna šteta ili povrijeđeni, a požar je brzo lokaliziran.

Također, velika koncentracija čestica prašine uticala je na većinu ljudi s respiratornim problemima "kroz degradaciju kvaliteta vazduha", kako je istaklo Helensko društvo za plućne bolesti.