Za sve krive sankcije
44

Iz Gazproma tvrde: Siemens je spreman ukloniti kvar na gasovodu, ali nema ga gdje popraviti

V. K.
Kvar zbog kojeg je Moskva obustavila isporuku gasa (Foto: EPA-EFE)
Kvar zbog kojeg je Moskva obustavila isporuku gasa (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su iz ruske naftne kompanije Gazprom saopćili kako se zbog kvara na Sjevernom toku 1 u potpunosti obustavlja isporuka gasa kroz ovaj gasovod prema Evropskoj uniji, iz kompanije su saopćili kako se javio dodatni problem kada je riječ o popravci.
Iz Gazproma su naveli kako je njemačka kompanija Siemens uključena u remont gasovoda Sjeverni tok 1 i da su pronašli kvar, ali da se problem javlja prilikom popravke.

"Siemens učestvuje u popravci u skladu s važećim ugovorom, otkrili su kvar i spremni su ga otkloniti. Međutim, nemaju ga gdje popraviti", saopćili su iz Gazproma na zvaničnom Telegram kanalu.

Prema pisanju ruskih medija, popravke motora mogu se obavljati samo u fabrici u Montrealu, ali to u ovim trenucima nije moguće zbog toga što Kanada smatra plinske turbine poput ove objektom dvostruke namjene koji je podložan sankcijama.

Povodom tvrdnji Gazproma jučer su se oglasili i iz Siemensa te su negirali kako curenje ulja može utjecati na rad gasovoda.

"Ovakva curenja obično ne utječu na rad turbine i mogu se riješiti na mjestu gdje je kvar i nastao. To je rutinska procedura u okviru radova na održavanju", saopćili iz Siemensa.