|

Iz Dunava izvučena četvrta žrtva nevremena u Budimpešti

Iz Dunava izvučena četvrta žrtva nevremena u Budimpešti
0
F
FENA
22.8.2006. u 16:41
0
komentara
0

dijeljenja
Iz Dunava izvučena četvrta žrtva nevremena u Budimpešti
Broj žrtava nezapamćenog nevremena koje je u nedjelju pogodilo Budimpeštu povećan je u utorak na četiri nakon što je policija iz Dunava izvukla tijelo jedne žene.
Tijelo žene, rumunske državljanke koja je pala u vodu iz motornog čamca tokom oluje, izvučeno je desetak kilometara južno od Budimpešte.

Njen muž je također nestao, pa se pretpostavlja da će broj žrtava biti povećan na pet, a od više od 300 povrijeđenih 15 ih je zadobilo teže povrede, a dvoje se još uvijek nalazi u životnoj opasnosti.

Vatrogasci i komunalne službe uklanjaju srušena stabla, polomljene stupove i razbijene crepove.

U medijima se u međuvremenu polemizira da li je neko odgovoran što u nedjelju, u vrijeme nevremena, nije otkazan vatromet povodom najvećega nacionalnog praznika - Dana Sent Isztvana, prvoga mađarskog kralja posmrtno proglašenoga svecem.

Oluja s vjetrom koji je dostizao brzinu od 120 km/h stigla je u 21.05, samo pet minuta poslije početka vatrometa koji je posmatralo oko milion i po ljudi.

Dvoje je poginulo od udara slomljenog debla, jedna starija žena je preminula na samoj obali, dok je većina povreda zadobijena u paničnom bijegu ka unutrašnjosti grada.

Posebna komisija je zadužena da ispita sve okolnosti ove
tragedije.

Utvrđeno je da je Državna meteorološka služba poslala e-mail poruku s najavom orkana u 19.39, a potom i u 20.28, ali je dežurni u Glavnoj upravi za odbranu od katastrofa (OKF) tekst pročitao tek nešto prije ponoći.

Glasnogovornik OKF-a Tibor Dobson kaže da se u ovakvim slučajevima šalje i faks, a nadležni obavještavaju i telefonom.

Opozicija upire prst na gradonačelnika Gabora Demskog,
ministra u Uredu predsjednika vlade Gyergya Szilvassija, državnog sekretara Zoltana Gala, pa i na samog premijera Ferenca Gyurscanya, tražeći političku odgovornost što manifestacija nije otkazana i građani na vrijeme obavješteni da se ne okupljaju, prenijele su agencije.

U policiji kažu da su o dolasku orkana obavijestili organizatore vatrometa, agenciju "Nexus", ali da oni nisu reagirali.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.