Svijet
0

Iz Dunava izvučena četvrta žrtva nevremena u Budimpešti

FENA
Broj žrtava nezapamćenog nevremena koje je u nedjelju pogodilo Budimpeštu povećan je u utorak na četiri nakon što je policija iz Dunava izvukla tijelo jedne žene.

Tijelo žene, rumunske državljanke koja je pala u vodu iz motornog čamca tokom oluje, izvučeno je desetak kilometara južno od Budimpešte.

Njen muž je također nestao, pa se pretpostavlja da će broj žrtava biti povećan na pet, a od više od 300 povrijeđenih 15 ih je zadobilo teže povrede, a dvoje se još uvijek nalazi u životnoj opasnosti.

Vatrogasci i komunalne službe uklanjaju srušena stabla, polomljene stupove i razbijene crepove.

U medijima se u međuvremenu polemizira da li je neko odgovoran što u nedjelju, u vrijeme nevremena, nije otkazan vatromet povodom najvećega nacionalnog praznika - Dana Sent Isztvana, prvoga mađarskog kralja posmrtno proglašenoga svecem.

Oluja s vjetrom koji je dostizao brzinu od 120 km/h stigla je u 21.05, samo pet minuta poslije početka vatrometa koji je posmatralo oko milion i po ljudi.

Dvoje je poginulo od udara slomljenog debla, jedna starija žena je preminula na samoj obali, dok je većina povreda zadobijena u paničnom bijegu ka unutrašnjosti grada.

Posebna komisija je zadužena da ispita sve okolnosti ove tragedije.

Utvrđeno je da je Državna meteorološka služba poslala e-mail poruku s najavom orkana u 19.39, a potom i u 20.28, ali je dežurni u Glavnoj upravi za odbranu od katastrofa (OKF) tekst pročitao tek nešto prije ponoći.

Glasnogovornik OKF-a Tibor Dobson kaže da se u ovakvim slučajevima šalje i faks, a nadležni obavještavaju i telefonom.

Opozicija upire prst na gradonačelnika Gabora Demskog, ministra u Uredu predsjednika vlade Gyergya Szilvassija, državnog sekretara Zoltana Gala, pa i na samog premijera Ferenca Gyurscanya, tražeći političku odgovornost što manifestacija nije otkazana i građani na vrijeme obavješteni da se ne okupljaju, prenijele su agencije.

U policiji kažu da su o dolasku orkana obavijestili organizatore vatrometa, agenciju "Nexus", ali da oni nisu reagirali.