Podrška i pomoć
0

Iz čitavog svijeta pristižu saučešća narodu Japana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi mnogih država svijeta uputili su u petak izraze najdubljeg saučešća zvaničnicima i narodu Japana, pogođenog razornim potresom i cunamijem i koji su odnijeli više od 70 života i pričinili ogromnu materijalnu štetu.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je saučešće narodu Japana istakavši da je njegova zemlja spremna da im pomogne nakon ove katastrofe.

"Michelle (Obama) i ja upućujemo izraze najdubljeg saučešća narodu Japana, posebno onima koji su izgubili svoje najmilije u potresu i cunamiju", navedeno je u telegramu američkog predsjednika, prenosi AFP.

Obama je istakao i da su "SAD spremne da pomognu narodu Japana u ovo vrijeme ogromnog iskušenja. Prijateljstvo i savezništvo između naše dvije nacije su nepokolebljive i samo jača našu riješenost da budemo uz narod Japana u prevladavanju ove tragedije".

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je telegram saučešća japanskom premijeru Naoto Kanu i porodicama žrtava, izrazivši spremnost Rusije da pruži Japanu neophodnu pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

"S bolom u duši primio sam vijesti o prirodnoj nepogodi koja je pogodila Japan - snažnom potresu i cunamiju", naveo je u telegramu Medvedev, izražavajući iskreno saučešće porodicama poginulih i riječi podrške povrijeđenima.

"Rusija je spremna da pruži Japanu neophodnu pomoć u otklanjanju posljedica tragedije koja se desila", naveo je ruski predsjednik.

Britanski premijer David Cameron uputio je iz Bruxellesa, gdje se održava samit šefova država i vlada EU posvećen situaciji u Libiji, izraze saučešća narodu Japana zbog potresa i cunamija.

"Ono o čemu danas mislimo, jesu naši izrazi saučešća japanskom narodu", rekao je Cameron.

"Imali smo stravičan podsjetnik na destruktivnu moć prirode i svi bi trebalo da misle o toj zemlji i njenom narodu i tražim odmah od naše vlade da vidi šta možemo da učinimo da pomognemo", rekao je britanski premijer.

Vlada Južne Koreje također je izrazila najdublje saučešće zbog ljudskih gubitaka i nanijete materijalne štete u potresu i cunamiju u Japanu.

U saopćenju je navedeno da će južnokorejska vlada učiniti sve što je moguće da pomogne u rekonstrukciji područja pogođenih potresom i cunamijem.

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma izrazio je saučešće porodicama žrtava potresa i cunamija, ponudivši pomoć u prevladavanju tragedije.

"Izražavam naše saučešće vladi i narodu Japana", naveo je Zuma u telegramu ističući da "narod Južnoafričke Republike dijeli bol zbog gubitaka najmilijih, kuća, imovine i naše misli i molitve su s pogođenim porodicama".

Zuma je također poželio uspjeh spasilačkim i drugim timovima na terenu i ponudio pomoć u svakom mogućem pogledu u okviru mogućnosti Južnoafričke Republike.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evopsku sigurnost i saradnju (PS OSCE) Petros Eftimiou uime te organizacije uputio je telegram saučešća Japanu.

"PS OSCE izražava najdublje saučešće onima koji su pretrpili gubitke u današnjem potresu i cunamiju na istočnoj obali Japana", navedeno je u telegramu.

"Pozivamo sve ljude u regionu da nastave s praćenjem medija i da obrate pažnju na upozorenja vlade radi sigurnosti i radi svođenja na minimum povreda i potencijalnih ljudskih žrtava", navedeno je u telegramu PS OSCE.

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani uputio je telegram saučešća u kome je izrazio solidarnost s vladom i narodom Japana zbog prirodne katastrofe koja se dogodila.