Devet mrtvih
12

Iz brazilskog zatvora pobjeglo 77 zatvorenika nakon kobnih nemira

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u Brazilu saopćila je da je 77 zatvorenika u bjekstvu nakon što je u zatvoru u brazilskoj državi Goias došlo do nemira u kojima je ubijeno devet osoba, piše BBC.

Zvaničnici tvrde da je do nasilja došlo kada je grupa naoružanih zatvorenika ušla u zatvorsko krilo koje je pod kontrolom suparničke bande, pri čemu je ubijeno devet osoba, a 14 ranjeno. Jedna od devet žrtava je obezglavljena.

Policija je saopćila da su ponovo preuzeli kontrolu nad zatvorom i vratili 29 od 106 zatvorenika koji su pobjegli. Sukobi u brazilskim zatvorima su uobičajeni, a u njima obično ima previše zatvorenika i premalo čuvara.

Do incidenta je došlo u ponedjeljak poslijepodne u Goianiji u Goiasu. Tokom sukoba suparničkih bandi su probijene barijere zatvora, nakon čega je veliki broj zatvorenika pobjegao.

Prema pisanju brazilskih medija, u zatvoru je bilo blizu 900 zatvorenika, dok je s druge strane, za novogodišnju noć kada je došlo do nemira bilo samo pet čuvara.

Brazil je jedna od zemalja s najvećim brojem zatvorenika na svijetu, a zatvore kontrolišu moćne kriminalne frakcije s pristupom drogama, mobitelima i oružju.