Svijet
49

Iz Berlina upućene poruke "Budi jak, Berlinu" i "Fudbalom protiv terorizma"

Klix.ba
Navijači fudbalskog kluba Union Berlin okupili su se tradicionalno na Badnje veče na stadionu svog kluba, a ove godine su hiljade njih uzvikivali poruke protiv terorizma.

Navijači njemačkog drugoligaša, njih blizu 30.000, pjevali su božićne pjesme, a ovogodišnje okupljanje počelo je minutom šutnje za žrtve terorističkog napada u Berlinu u kojem je poginulo 12, a povrijeđeno 49 osoba.

"Budi jak, Berlinu", i "Fudbalom protiv terorizma" odjekivale su poruke stadionom.

Podsjećamo da su tuniske snage sigurnosti uhapsile trojicu sumnjivih militanata nakon što su otkrile njihove veze s Anisom Amrijem, tuniskim državljaninom za koga se vjeruje da je odgovoran za napad na božićni sajam u Berlinu.

Ministarstvo navodi da je Amrijev nećak među trojicom uhapšenih i da je bio u kontaktu s Amrijem putem poruka na društvenim mrežama. Amrija je ubila italijanska policija u petak nakon što je povukao pištolj na njih tokom rutinske provjere.

Amri (24) je osumnjičen da se "zabio" kamionom u božićni sajam u Berlinu u ponedjeljak. Na snimku objavljenom u petak nakon njegove pogibije, on je prikazan kako obećava vjernost čelniku radikalne grupe Islamska država Abu Bakru al-Baghdadiju.