Danas svjedoči
0

Ivanka Trump na sudu, porodična firma se tereti za prevaru tešku 250 miliona dolara

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ivanka Tump će se danas pojaviti na sudu u New Yorku kao svjedok na suđenju u postupku koji se vodi protiv njenog oca Donalda Trumpa čija se firma tereti za prevaru tešku 250 miliona dolara.

Ona će biti posljednji član porodice i posljednji svjedok koji će svjedočiti prije nego što tužilaštvo završi dokazni postupak.

Žalbeni sud je prošlog ljeta odbacio tužbe protiv Ivanke Trump, rekavši da je njena uključenost u Trump Organization zastarjela.

Prije početka suđenja sudija Arthur Engoron proglasio je Trumpa krivim za navođenje netačne vrijednosti njegove imovine u državnim finansijskim izvještajima koji su korišteni za posredovanje u poslovima i dobijanje zajmova.

Iako se Trumpov tim žali na odluku on će izgubiti svoju državnu poslovnu dozvolu ako žalbeni sud stane na stranu Engorona.

Ivanka Trump je bila izvršna direktorica u Trump Organization, zajedno sa braćom sve do 2017. godine, kada je dala ostavku kako bi pomogla svom ocu u Bijeloj kući.

Braća Donald Trump Jr. i Eric Trump svjedočili su prošle sedmice distancirajući se od finansijskih izvještaja koji su u središtu slučaja.

Trump je zauzeo odbrambeni stav protiv suda u cjelini, nazivajući slučaj "lovom na vještice".

Nejasno je kakav će stav zauzeti Ivanka Trump. Ona je ranije iznenadila javnost prilikom svjedočenja 2022. godine kada je istražiteljima koji su istraživali pobunu na Capitolu od 6. januara rekla da ne vjeruje da su izbori ukradeni, suprotno očevom insistiranju. Trumpova najstarija kćerka rekla je da vjeruje bivšem državnom tužiocu Williamu Barru, koji je tvrdio da je Trump izgubio izbore.

Nakon što državni tužilac završi dokazni postupak Trumpov tim će proći kroz vlastitu listu svjedoka, za koju kažu da bi mogla trajati do 15. decembra. Završetak suđenja zakazan je za 22. decembar.