Italijia: Učenici protestuju, spavaju u školi i čiste toalete

F
FENA
23.11.2012. u 11:17
29
0
Italijia: Učenici protestuju, spavaju u školi i čiste toalete
29
Italijia: Učenici protestuju, spavaju u školi i čiste toalete
Učenici više desetina škola u Rimu blokirali su ulazak u škole, nezadovoljni odlukom vlasti da smanji izdvajanja za obrazovanje, ali i zbog sve veće nezaposlenosti među mladima, koja je tri puta veća od nacionalnog prosjeka.
Učenici već danima noću spavaju u školama, a tokom dana, "naoružani" četkama i krpama, čiste grafite i plijesan iz školskih toaleta.

"Nemamo novca da očistimo učinioce i učinimo školu sigurom, tako da smo taj posao preuzeli na sebe", rekao je 18. godišnji učenik Alesandro Spagiari.

Đaci ne dozvoljavaju ni roditeljima da uđu u škole, osim onih koji im donose hranu i neophodne stvari, čak i oni moraju da pokažu ličnu kartu prilikom ulaska.

Više od 70 škola je "okupirano" u oblasti Rima zbog nezadovoljstva učenika smanjenjem izdvajanja za obrazovanje u okviru mjera štednje koje treba zemlju da oslobode recesije, prenosi AFP.

Učenici širom Italije blokirali su još desetak škola u znak podrške svojim vršnjacima u Rimu, a najavili su da će ovog vikenda održati miran protestni marš u glavnom gradu.

Stručnjaci za obrazovanje smatraju da je riječ o poruci mladih koji su generalno nezadovoljni ophođenjem političke elite prema obrazovanju i mlađoj populaciji koja vjeruje da su njihove šanse na uspjeh godinama unazad osuđene na propast.

Nezaposlenost među mladima je čak tri puta veća od italijanskog nacionalnog prosjeka, što je ranije i studente "natjeralo" da organizuju proteste koji su nerijetko dovodili do sukoba s policijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: