Napad u Milanu
0

VIDEO / Italijanskom premijeru polomljeni zubi i nos

SRNA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Italijanski premijer Silvio Berlusconi zadržan je u bolnici nakon napada na njega tokom političkog okupljanja u Milanu.

Berlusconijev ljekar Alberto Zangrillo rekao je da će italijanskom premijeru biti potrebno nekoliko sedmica da bi se oporavio od napada u kojem mu je slomljen nos i dva zuba, dok je izgubio i dosta krvi.

Zbog napada na Berlusconija uhapšen je 42-godišnji Massimo Tartaglia, za kojeg se zna da se liječi od mentalne bolesti. Protiv njega je već podignuta optužnica.

Prema pojedinim izvještajima, Berlusconi je pogođen gipsanom figuricom Milanske katedrale dok je potpisivao autograme.

Analitičari navode da će napad na Berlusconija izazvati polemike o bezbjednosnim mjerama italijanskog premijera, koji, kao i većina šefova vlada, putuje sa velikim brojem tjelohranitelja.

Nakon napada Berlusconi je pokušao da se popne na automobil kako bi pristalicama pokazao da nije teže povrijeđen.

Italijanski premijer posljednjih mjeseci je neprestano u žiži javnosti zbog razvoda i skandala o navodnoj sklonosti da koristi usluge prostitutki, potom su ga dovodili u vezu sa mafijom, dok mu je sud ukinuo imunitet, poslije čega su nastavljeni krivični postupci u kojima se on dovodi u vezu sa korupcijom.
Berlusconi je i ranije bio meta napada. Prije pet godina jedan turista u Rimu udario ga je  kamerom tokom okupljanja za Novu godinu.

Napadač, zidar iz sjevernog dijela Italije, izjavio je da je napao premijera jer ga mrzi.

Prije sedam dana je u Rimu održan miting protiv Berlusconija i njegove politike na kojem se okupilo više desetina hiljada demonstranata.