|

Italijansko državljanstvo nakon pet godina boravka

Italijansko državljanstvo nakon pet godina boravka
0
F
FENA
4.8.2006. u 21:34
0
komentara
0

dijeljenja
Italijansko državljanstvo nakon pet godina boravka
Italijanska vlada danas je odobrila mjeru po kojoj, strani državljani koji u toj zemlji legalno borave, mogu poslije pet godina boravka tražiti italijansko državljanstvo.
Do sada su imigranti morali da čekaju 10 godina prije sticanja prava na podnošenje zahtjeva za državljanstvo, javile su danas agencije.

Prije nego što stupi na snagu, tu mjeru treba da usvoji italijanski parlament najesen, poslije kolektivnih godišnjih odmora koje Italijani koriste u augustu.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Đulijano Amato izjavio je na konferenciji za novinare poslije današnjeg sastanka vlade kako očekuje da se broj zahtjeva za italijansko državljanstvo poveća s 10 hiljada na 18 hiljada.

Taj broj bi mogao biti i veći ukoliko bi se 50.000 djece rođene u Italiji u porodicama imigranata, odlučilo da poslije pet godina boravka zatraži državljanstvo.

Vlada lijevog centra premijera Romana Prodija nastoji da olakša boravak legalnim stranim pridošlicama, ali se oštro bori protiv priliva ilegalnih imigranata, od kojih na hiljade svake godine, preko mora, nastoji da se dokopa italijanske obale.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.