Prijavili ga zbog širenja panike
0

Italijanski seizmolog predvidio zemljotres

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski seizmolog Gioacchino Giuliani predvidio je prije nekoliko sedmica zemljotres koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Italiju, ali je prijavljen vlastima zbog širenja panike među stanovništvom, javio je Telegraf. Giuliani je pokušao da alarmira stanovnike gradića L'Aquile rekavši im da moraju da napuste svoje domove. Naučnik je takođe postavio na You tube video snimak u kojem upozorava stanovnike ove oblasti da im prijeti veliki potres.

U tom srednjovjekovnom gradu, oko 100 kilometara istočno od Rima, od sredine januara do danas registrovano je nekoliko potresa. Giuliani je pokušao da alarmira građane tako što je u kamionu obilazio ulice L'Aquile i megafonom ih upozoravao na potres.

Međutim, umjesto da obrate pažnju na upozorenja naučnika, lokalne vlasti su ga prijavile policiji zbog “širenja panike”. Giuliani je morao da skloni sve informacije o svom otkriću s interneta.

Nažalost, zemljotres je u ponedjeljak ujutro pogodio centralnu Italiju, broj žrtava se još uvijek utvrđuje, a bez doma je ostalo više od 50.000 osoba.

Lokalne vlasti sada moraju da daju odgovore na pitanje zbog čega je Giulianijeva tvrdnja bila shvaćena neozbiljno, dodaje Telegraf.

Nacionalni institut za geofiziku odbacuje Giulianove tvrdnje i u saopćenju navodi da je "nemoguće na bilo koji način predvideti potres".

Civilna zaštita održala je u L'Aquili sastanak 31. marta , koji je okupio znanstvenike zadužene da procijene opasnost od potresa, kako bi umirila građane.

  • Podrhtavanja tla koja osjećaju građani dio su tipičnog slijeda... apsolutno normalnog na seizmičkom području kao što je ovo oko L'Aquile', saopćila je tada civilna zaštita. Dodaje se da "potres ni na koji način nije moguće predvidjeti" te da nema razloga za uzbunu, a da će se seizmička djelovanja i dalje pratiti i nadzirati.

Budući da su mediji nakon snažnog potresa počeli postavljati pitanja o tome zašto vlasti nisu zaštitile stanovništvo, čelnik Nacionalnoga geofizičkog instituta odbacio je Giulianijeva predviđanja.

  • Svaki put kad nastane potres, neki ljudi tvrde da su ga predvidjeli. Koliko ja znam, nitko nije tačno predvidio ovaj potres. Nije moguće predvidjeti potres, ustvrdio je.