Dobio veliki aplauz
0

Italijanski ministar žali za Gadafijem: Bio je bolji nego ovi danas

B. H.
Berlusconi i Gadafi (Foto: EPA-EFE)
Berlusconi i Gadafi (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani kazao je da je "ozbiljna greška" Zapada što je dozvolio da bivši libijski lider Muamer Gadafi bude ubijen tokom Arapskog proljeća 2011. godine.

Tajani je istakao da je smrt Gadafija izazvala nestabilnost u sjevernoj Africi.

"Bila je veoma ozbiljna greška pustiti da Gadafi bude ubijen. Možda nije bio šampion demokratije, ali sa njegovim krajem, politička nestabilnost je stigla u Libiju i Afriku", rekao je Antonio Tajani prisustvujući ljetnom forumu u gradu Luka na sjevernoj obali Toskane.

Dodao je da je Italija zahvaljujući sporazumima s Muamerom Gadafijem uspela da zaustavi migracione tokove, te da je situacija bila mnogo stabilnija.

"Bio je definitivno bolji od onih koji su došli posle njega. Poslje njega je došao terorizam, Muslimanska braća", rekao je Tajani, a njegova izjava o Libiji izazvala je velike aplauze u sali.

Podsjećamo, Muamer Gadafi je bio dugogodišnji lider Libije, koji je svrgnut tokom Arapskog proljeća 2011. godine. Nakon zarobljavanja likvidiran je izuzetno brutalan način, a nakon njegove smrti Libiju je zahvatio val građanskih ratova koji se i dalje vode.