{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italijanski karabinjeri razotkrili opasnu "anarhističku ćeliju"

F
23.10.2007. u 12:26
0
0
Italijanski karabinjeri razotkrili opasnu "anarhističku ćeliju"
0
Italijanski karabinjeri razotkrili opasnu "anarhističku ćeliju"
Italijanski karabinjeri su saopćili u utorak da su razotkrili "anarhističku ćeliju" koju smatraju vrlo opasnom i uhapsili pet osoba u regiji Peruge osumnjičenih da su, između ostalog, poslale kovertu s mecima predsjednici regije Umbrija.
Prema nalogu tužilaštva u Perugi, karabinjeri su uhapsili pet osoba s talijanskim državljanstvom. Te su osobe optužene da pripadaju "subverzivnoj" grupi i da su prijetile smrću mnogobrojim lokalnim političkim predstvnicima kao i karabinjerima.

Anarhisti su u augustu poslali predsjednici regije Umbrija Mariji Riti Lorenzetti kovertu s dva metka kalibra 38 i letak koji je sadržao prijetnje smrću.

U pretresima su karabinjeri zaplijenili oružje, kao i letke koji pozivaju na "revolucionarnu gerilu", javio je AFP.

Prema saopćenju policije, uhapšeni pripadaju grupi posvećenoj "terorizmu i subverziji demokratskog poretka", prenijele su agencije.

Ova grupa je aktivna od 2003., a preuzela je odgovornost za slanje pisama-bombi premijeru Romanu Prodiju, zatim predsjedniku Evropske komisije, predsjedniku Evropske centralne banke i drugim institucijama EU-a.

Italija ima dugogodišnju historiju domaćega političkog nasilja koje je doživjelo vrhunac 70-ih godina prošlog stoljeća kada su ekstremno lijeve i desne grupe izvodile bombaške napade i politička ubistva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: