Svijet
0

Italijanski grad Treviso muslimankama odobrio nošenje burke

FENA
Prefekt u gradu Trevisu Vittorio Capocelli odobrio je muslimankama nošenje burke, pokrivala glave i lica, na radnim i drugim javnim mjestima. Njegova odluka je izazvala polemiku, ali i pravne rasprave budući da postoji nacionalni zakon prema kojem osobe zbog prepoznavanja moraju imati otkriveno lice.

Pitanje odluke prefekta grada na sjeveroistoku Italije, u kojem je inače na vlasti desničarska Sjeverna liga koja se protivi bilo kakvim pokušajima "islamizacije" u italijanskom društvu, obrađuje list Corriere della Sera u komentaru svog pomoćnika glavnog urednika Egipćanina Magdija Allama, kojega inače čuva policija zbog muslimanskih prijetnji jer je poznat po osuđivanju islamskih fundamentalista.

Vijest o odluci kojom se dopušta nošenje burke prvi je objavio lokalni list Corriere del Veneto 6. oktobra, u kojem je napisano kako je "prefekt izazvao šerifa" dopuštenjem za nošenje burke.

Šerif je u tom slučaju bivši gradonačelnik, a sadašnji dogradonačelnik Trevisa član Sjeverne lige Giancarlo Gentilini, koji je prije tri godine gradskoj policiji zapovjedio hapšenje svih žena s burkom.

Gentilini se tom prilikom pozvao na zakon iz 1975. kojim se na javnim mjestima zabranjuje, ako nema opravdanih razloga, nositi bilo kakvu kacigu ili kapu koja pokriva lice i sprečava prepoznavanje.

Tada je Gentilini kazao kako je "burka maska za karneval, ali ne može biti tolerirana ostalih dana u godini".

Sada se prefekt Trevisa poziva na odluku iz decembra 2004. kojom se ozakonjuje nošenje burke "kao vanjskog tipično religijskog znaka".

Ministrica obitelji Rosy Bindi brani odluku prefekta Trevisa i kaže kako "na isti način na koji želimo vidjeti raspela u javnim prostorijama moramo štovati veo kojim lica pokrivaju islamske žene, ako je slobodno nošen kao znak vlastite civilizacije".

Vlada lijevog centra premijera Romana Prodija podjeljena je oko pitanja nošenja burke. Prodi je izjavio kako je potrebno na javnim mjestima prepoznati lice osobe, a ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato je kazao da je "veo uvreda dostojanstvu žene".

Bivši ministar pravosuđa u Berlusconijevoj vladi desnog centra, član Sjeverne lige Roberto Castelli, prenosi Hina, svojedobno je izjavio kako je "nositi burku gradskim ulicama ilegalno, a islamska religija je duboko netolerantna jer u ime vlastitih vjerskih uvjerenja krši državne zakone".

Komentator Corriere della Sera, Egipćanin Allam zaključuje kako popuštanjima islamskoj religiji "idemo prema samoubistvu naše civilizacije".