Himalaji
0

Italijanski alpinist uspio doći do baznog kampa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski alpinist Marco Confortola, koji je poslije lavine ostao zaglavljen na vrhu K-2, drugom najvišem planinskom vrhu u svijetu, uspio je danas sići u bazni kamp, saopćile su lokalne vlasti.

"Oko jedanaest sati po lokalnom vremenu on je uspio sići u bazni kamp, na visini od 5.800 metara nadmorske visine, i sada čeka da bude evakuiran helikopterom", izjavio je portparol italijanske ambasade Sergio Odo, dodavši da je to prilično otežano zbog lošeg vremena.

"Dva helikoptera u mjestu Skardu čekaju da se vrijeme proljepša i da polete. Ako se do tri sata vrijeme ne promijeni nabolje, morat ćemo operaciju spašavanja ostaviti za sutra ujutro", rekao je Mohammad Iljas, portparol avijacije "Askari", prenijele su agencije.

Agencija je podsjetila da je 11 alpinista poginulo u petak u nesreći na Himalajima, na vrhu K-2, na sjeveroistoku Pakistana.

Među žrtvama su tri Korejca, dva Pakistanca, dva Nepalca, jedan Norvežanin, jedan Srbin i jedan Irac.

Vrh K-2, poznat i pod nazivom Chogori ("Kralj planina"), visok je 8.611 metara i drugi je najviši planinski vrh u svijetu poslije Mount Everesta (8.848 metara).

Prvi put su ga osvojili Italijani Achille Compagnony i Lino Lacedelli 1954. godine. Do 2007. godine savladan je 284 puta, ali je odnio 66 života.

Nesreća se dogodila prošloga petka, kada se na obroncima K2 odvalila gromada leda i pala na skupinu alpinista dok su se vraćali s vrha.

Marca Confortolu (37) kasno u ponedjeljak primijetili su američki alpinist i pakistanski nosači.

Tim spasitelja izvukao ga je s vrha na visinu koja jamči sigurno spuštanje helikoptera koji će ga spustiti u kamp, na oko 6.000 metara.

Confortola je satelitskim telefonom u ponedjeljak razgovarao s prijateljem alpinistom u Italiji.

„Naravno, naravno, ponovno ću ići. Zamisli da sada prekinem", izjavio je svom prijatelju.