Svijet
0

Italijanska vlada platila šest miliona dolara za oslobađanje Sgrene

NINA
Italijanska vlada platila je do šest miliona dolara za oslobađanje novinarke Giulinae Sgrene, otete u Iraku, objavio je milanski list Corriere della Sera, pozivajući se na jednog visokog iračkog dužnosnika.

U međuvremenu, mediji u Italiji su javili da su italijanski državni tužitelji započeli istragu nakon fatalnog ranjavanja agenta Italijanske obavještajne službe Nicole Calparija, koji je tijelom zaštitio Sgrenu kada su američki vojnici otvorili vatru na automobil kojim su se novinarka i još tri agenta tajne službe kretali prema bagdadskom aerodromu nakon njezinog oslobađanja.

Giuliana Sgrena žrtva je "užasne nesreće" koja će biti temeljito ispitana, saopštio je savjetnik u Bijeloj kući Dan Bartlett.

Bartlett je za TV mrežu CNN izjavio da je američki predsjednik George Bush telefonom nazvao italijanskog premijera Silvia Berlusconia kako bi mu izrazio sućut zbog pogibije italijanskog agenta koji je bio u pratnji Sgrene i uvjerio ga da će biti provedena detaljna istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti incidenta.