Vrijedna 50 miliona dolara
0

Italijani uhapšeni zbog krađe Van Goghove slike

Sarajevo-x.com
Dvoje Italijana uhapšeno je sinoć na aerodromu u Kairu dok su pokušavali napustiti Egipat sa slikom Vincenta van Gogha, koju su ukrali samo nekoliko sati ranije.
Slika Vincenta van Gogha "Vaza sa cvijećem", vrijedna nevjerovatnih 50 miliona dolara, ukradena je iz muzeja "Mahmoud Khalil", smještenog na obali Nila.

Egipatski ministar kulture Farouk Hosni rekao je da je obezbjeđenje na aerodromu sliku našlo kod muškarca i žene iz Italije.

Egipatski zvaničnik koji je želio zadržati anonimnosti rekao je za "The Mail on Sunday" da je lopov vjerovatno isjekao sliku iz rama i sakrio je u odijelo.

On je dodao da je slika ukradena oko podne kada je većina uposlenika muzeja, uključujući i obezbjeđenje, bila na molitvi u obližnjoj džamiji. Prema njegovim riječima, sigurnosne kamere u muzeju ne rade već mjesecima.

Mladi par iz Italije pritvoren je nakon pronalaska slike. Oni tvrde da su je kupili o lokalnog stanovništva i da nisu znali da je ukradena.

Ovo je drugi slučaj krađe ove slike iz egipatskog muzeja, Prvi slučaj zabilježen je 1978. godine, a slika je pronađena nakon dvije godine u Kuvajtu.