Svijet
0

Italijani odbacili ustavne reforme

FENA
Rim
Rim
Italijani su odbacili ustavne promjene, koje je usvojio prošli Parlament 2005. godine, na referendumu održanom u nedjelju i ponedjeljak, objavilo je u ponedjeljak navečer ministarstvo unutarnjih poslova u Rimu.

Na birališta je izašlo 53,7 posto od gotovo 47 miliona birača koji su sa 61,5 posto glasova odbacili ustavne promjene, dok je za njih glasalo 38,5 posto birača.

Na odbacivanje reformi je pozvao lijevi centar premijera Romana Prodija, a na potvrđivanje izmjene 57 od 139 članaka Ustava, pozvao je desni centar čelnika Silvija Berlusconija.

To je treći uzastopni izborni poraz desnog centra. Berlusconijeva koalicija izgubila je na parlamentarnim izborima u aprilu ove godine, zatim na lokalnim u maju i sada je na referendumu odbačena njihova ustavna reforma koja je trebala federalizirati Italiju, prenijela je Hina.

Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi, koji je tražio ustavnu reformu za federalizaciju Italije, izjavio je danas kako će se odseliti u Švicarsku, a drugi čelnik Sjeverne lige Francesco Speroni je doslovno, nakon što je doznao za rezultat, izjavio: "Talijani su gadovi". Zanimljivo je da su i Talijani na sjeveru Italije, onaj sjever koji Bossi proglašava Padanijom i želi ga otcijepiti od ostatka zemlje, s 53,3 posto glasova odbacili ustavne promjene.

Od sjevernih regija jedino je u Lombardiji, ali ne i u njezinu glavnom gradu Milanu, te u Venetu pobijedila ustavna promjena. U ostalim regijama sjevera je odbačena, dok je na jugu Italije čak 70 posto glasova bilo protiv te reforme s kojom se dio državnih ovlasti trebao prebaciti na regije, ali i koja je predviđala smanjenje ovlasti za šefa države, a povećanje ovlasti za premijera.

Premijer Unije lijevog centra Romano Prodi, koji je pozivao na glasanje protiv te reforme, izjavio je večeras nakon objave rezultata kako određene reforme treba provesti, ali uvijek u dogovoru s opozicijom.