Grad na vodi - napušteni grad
0

Italijani 14. novembra sahranjuju Veneciju

Sarajevo-x.com
Predviđa se da će ukoliko razina nivoa mora nastavi rasti Venecija potonuti do kraja stoljeća. No, gradu na vodi sada prijeti i druga opasnost. Naime, ukoliko se stanovnici Venecije nastave iseljavati, do 2030. godine grad na vodi bi mogao biti u potpunosti napušten, piše Newsweek u svojoj reportaži iz ovog grada.

Poplave su prokletstvo Venecije. Voda često poplavi uličice ovog italijanskog grada, glavne gradske trgove, te uzrokuje teška strukturna oštećenja na antičkim građevinama.

Prosječna razina vode u venecijanskoj laguni je porasla za blizu 24 centimetra tokom proteklog stoljeća, te stručnjaci predviđaju da će Venecija potonuti za čak manje od sto godina.

No, ovom prelijepom italijanskom gradiću prijete i druge opasnosti i to u još bližoj budućnosti. Naime, demografi predviđaju da do 2030. godine neće biti niti jednog stalnog stanovnika Venecije.

Stanovnik Venecije Matteo Secchi iznio je podatak da je 2006. godine u Veneciji bilo svega 62. 027 stanovnika, što je nešto više od pola populacije od prije 30 godina. Strahujući da bi grad na vodi u skorijoj budućnosti mogao ostati i bez jednog jedinog stalnog stanovnika, on je u saradnji sa nekolicinom prijatelja osnovao online zajednicu Venessia.com čiji je cilj bio redovno pratiti broj stanovnika u gradu, te su obećali da će kada broj padne ispod 60.000 napraviti simboličan sprovod svom rodnom gradu.

Njihove crne slutnje su se obistinile, piše Newsweek. Prema podacima od oktobra 2009. godine u Veneciji je ostalo svega 59.984 stanovnika.

Secchi i njegovi sugrađani odlučili su ispoštovati dato obećanje i 'sahraniti Veneciju'.

Četrnaesti novembra crveni kovčeg će gondolama biti provezen uličnim kanalima.

"Ovo što se događa našem prelijepom gradu je zaista tragično. Mi smo uništeni! Mi smo napušteni!", kazala je Venecijanka Andrea Morelli.

Nije tajna da su upravo turisti ti koji protjeruju stanovnike Venecije iz njhovog grada na vodi.

Naime, turisti su bili na neki način i zaštitni znak ovog grada, no prije oni su dolazili u Veneciju ostajali tu po nekoliko dana ili čak i mjeseci. Sada 'zahvaljujući' jeftinijim letovima, te paket ponudama u kojima su uključeni obilasci ne samo Venecije nego i Verone i Firence, turisti ostaju svega jedan dan u ovom starom italijanskom gradiću koji ima bogatu kulturnu i historijsku tradiciju.

Rijetko ko se odluči za ostanak i noćenje u skupim venecijanskim hotelima, s obzirom da je u drugim gradovima smještaj mnogo, mnogo jeftiniji.

Gradski zvaničnici tvrde da turisti više ne plaćaju ni karte za gradske muzeje, niti jedu po venecijanskim restoranima.

Statistika potvrđuje priču stanovnika Venecije. Naime, iako je broj posjetitelja u porastu prihod od turizma je drastično pao u proteklom desetljeću.

Blizu 20 miliona ljudi godišnje dođe u Veneciju, tačnije njih 55 hiljada dnevno, ali samo u prosjeku polovina njih boravi u venecijanskim hotelima.

Mnogi od turista koji dolaze u dnevni obilazak hranu nose sa sobom.

"Danas u Veneciju svako dolazi. Oni donose svoje sendviče, sjede po spomenicima i ne troše niti jedan jedini euro u našem gradu", požalio se Antonio Forace novinaru Newsweeka.