Svijet
0

Italija: Zbog sporosti suda mafijaški šef pušten iz zatvora

FENA
Sin mafijaškog šefa Tota Riine, Giuseppe Salvatore Riina (27), osuđen na drugostupanjskom sudu na osam godina i 10 mjeseci zatvora zbog mafijaškog udruživanja, pušten je iz zatvora zbog sporosti suda koji nije obrazložio kaznu izrečenu na drugostupanjskom sudu, objavio je u petak list Repubblica.

"Salvuccio", kako nazivaju mladog Riinu, napustio je zatvor u crnom "mercedesu". Najmlađi sin mafijaškog šefa Tota Riine i nećak još jednog mafijaša, Leoluce Bagarelle, izašao je iz zatvora na zahtjev odvjetnika Luce Cianferonija koji se žalio na predugo čekanje njegova štićenika u zatvoru na obrazloženje presude. Riina je prvi put osuđen 31. decembra 2004., a sada je na slobodi.

Giuseppe Salvatore Riina, uhićen 2002., postao je, prema optužbi, tačkom oslonca obitelji Riina, reorganizatorom klana njegova oca i upraviteljem golemog mafijaškog bogatstva.

Prvostupanjski sud je mladog Riinu osudio na 14 godina i šest mjeseci zatvora, a drugostupanjski sud mu je smanjio kaznu na 11 godina i 8 mjeseci, dok je Vrhovni sud zatražio ponovno izjašnjavanje drugostupanjskog suda na drugoj sudskoj sekciji u Palermu, gdje mu je dodatno smanjena kazna zatvora na osam godina i 10 mjeseci, prenijela je Hina.

No, obrazloženje te druge kazne drugostupanjskog suda nije objavljeno, odnosno prošao je rok za njezinu objavu i mladi mafijaš je sada na slobodi.

Sporost talijanskog sudstva je poznata i Italiju je zbog toga Evropa više puta kaznila.