|

Italija: Zakon o oprostu oslobađa 13 hiljada zatvorenika

Italija: Zakon o oprostu oslobađa 13 hiljada zatvorenika
0
F
FENA
27.7.2006. u 21:00
0
komentara
0

dijeljenja
Italija: Zakon o oprostu oslobađa 13 hiljada zatvorenika
Zastupnički dom talijanskog parlamenta donio je u četvrtak zakon o oprostu koji će omogućiti izlazak iz zatvora oko 13 hiljada zatvorenika, od oko 50 hiljada koliko ih se nalazi u talijanskim zatvorima.
Zakon, o kojem se još treba izjasniti Senat, podijelio je većinski lijevi centar kao i u opozicijski desni centar, pa su za zakon glasale pojedine vladajuće i pojedine opozicijske stranke.

Zakon o oprostu kazni Zastupnički dom je donio sa 460 glasova "za", 94 je bilo protiv i 18 suzdržanih. Potrebna dvotrećinska većina bila je 420 glasova.

Zakon je predložio ministar pravosuđa iz stranke centra UDEUR Clemente Mastella, a protiv je bio ministar za infrastrukture, bivši "sudac čiste ruke", Antonio Di Pietro, čelnik stranke Italija vrijednosti. Di Pietro se protivio tome da se oprost odnosi i na osuđenike za korupciju, poreznu prijevaru, oduzimanje državnog novca i slična kaznena djela.

Osim zastupnika Di Pietrove stranke, protiv zakona su glasali i zastupnici iz opozicijskoga desnog centra, članovi Sjeverne lige i Nacionalnog saveza. Za usvajanje zakona glasali su i zastupnici Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo.

Još je papa Ivan Pavao II., u govoru u talijanskom parlamentu kada je na vlasti bio desni centar, zatražio oprost za zatvorenike kažnjene za manja kaznena djela ili za one koji su već odslužili veći dio kazne, ali Berlusconijeva većina nije nikada iznijela prijedlog zakona upravo zbog protivljenja Nacionalnog saveza i Sjeverne lige.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.