Svijet
0

Italija: Zabrana pušenja postiže efekte

NINA
U Italiji je od 1. januara, kada je stupio na snagu novi zakon o zabrani pušenja u svim javnim objektima i svim prostorijama na radnom mjestu, prodaja cigareta za samo deset dana smanjena za 23 posto, a svaki četvrti pušač uspio se odreći cigarete.

Zadovoljni su mnogi nadležni u ovoj oblasti, ponajviše ministar zdravstva Girolamo Sirchia, koji je i predlagač zakona i pobornik kampanje protiv pušenja. Zadovoljni su i oni koji više nemaju problema s odustajanjem od ulaska u restoran ili u bar gdje je zabranjeno pušenje ili oni koji moraju čekati pauzu kako bi izašli vani da popuše jednu - njihovo zdravlje je na dobitku.

Ali, nezadovoljni su prodavači cigareta jer je izračunato, samo na osnovi desetodnevnog istraživanja, da će i najmanji prodavač cigareta u trafici izgubiti mjesečno oko 400 eura.

Rekord postižu sjever Italije i Milano, gdje je prodaja cigareta opala za 40 posto, kao i centar Rima - za 30 posto, dok je mnogo manji postotak na jugu zemlje.

Ministar Sirchia ocjenjuje da je prosjek smanjenja pušenja od 23 posto izuzetno dobar kao početni rezultat, dodajući da je deset dana prekratko razdoblje da bi se sagledali ukupni rezultati.