Svijet
0

Italija za konferenciju o rusko-gruzijskoj krizi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini predložio je da se u Rimu održi međunarodna konferencija na kojoj bi se riješila rusko-gruzijska kriza.

Frattini je saopćio u utorak će NATO, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) biti pozvani da sudjeluju na toj konferenciji zajedno s Rusijom i Gruzijom.

Frattini je rekao kako je Italija pogodna da bude domaćin takve konferencije jer "priznaje i poštuje obje strane", prenijela je talijanska agencija Ansa.

Ranije u utorak Frattini je izrazio "veliku zabrinutost" Italije zbog odluke ruskog parlamenta da zatraži priznavanje nezavisnosti separatističkih gruzijskih provincija - Južne Osetije i Abhazije, i zahvalnost ruskoj vladi što još nije postupila po toj odluci.

U telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom Frattini je ponovio uvjerenost Italije da Rusija ne smije prekinuti veze s NATO-om.

Frattini je također rekao da namjerava posjetiti Moskvu uoči neformalnog susreta ministara vanjskih poslova EU-a 5. i 6. septembra u Avignonu, u Francuskoj.