Svijet
0

Italija: Uhapšen direktor talijanske tajne službe

FENA
Talijanska policija uhapsila je u srijedu ujutro operativnog direktora talijanske tajne službe SISMI Maura Mancinija, na osnovu naloga milanskog tužiteljstva koje vodi istragu oko otmice egipatskog građanina Abu Omara u Milanu, a koju su proveli agenti američke tajne službe CIA.

Otmicu Abu Omara, do koje je došlo u februaru 2003., američki agenti CIA-e proveli su u suradnji s talijanskom tajnom službom. Bivša talijanska vlada premijera Silvija Berlusconija uvijek je opovrgavala da su talijanske vlasti bile upoznate s otmicom egipatskog građanina, ali današnje hapšenje čovjeka broj dva talijanske tajne službe potvrđuje da je Italija bila upoznata s operacijom američke tajne službe na talijanskom teritoriju, javila je Hina.

Tužiteljstvo u Milanu traži i hapšenje 22 agenta CIA-e zbog otmice egipatskog građanina, kojega su Amerikanci smatrali povezanim s terorističkim organizacijama. Abu Omar je otet u Milanu te automobilom prebačen u vojnu bazu u Aviano, odakle je avionom prebačen najprije u Njemačku, te zatim u Egipat, gdje mu se izgubio trag. Vjerojatno je bio zatvoren i ispitivan u jednom od američkih zatvora.

Hapšenje Maura Mancinija, čovjeka koji je organizirao operacije oslobađanja talijanskih talaca u Iraku, izazvalo je u Italiji veliko iznenađenje u političkom svijetu. Bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga u ironičkom saopćenju kaže kako je milansko tužiteljstvo tim nalogom za hapšenje dalo "veliki prilog međunarodnoj protuterorističkoj borbi", te zaključuje kako očekuje da će Osama Bin Laden poslati pismo zahvale milanskim tužiteljima.