Svijet
0

Italija: Svaki treći parlamentarac uživa drogu

FENA
Svaki treći talijanski parlamentarac uživa drogu, naslov je koji u utorak objavljuju svi talijanski listovi pišući o rezultatima do kojih su došli reporteri tv emisije "Hijene", koja će biti emitirana u utorak navečer.

Test je proveden na 50 zastupnika i rezultati pokazuju da svaki treći zastupnik upotrebljava drogu, uglavnom kanabis, ali i kokain. Čak 32 posto "testiranih" je bilo pozitivno na test, od kojih 24 posto, dakle 12 osoba na kanabis, a osam posto, odnosno četiri osobe, na kokain. Test je izvršen bez znanja parlamentaraca, a odmah po današnjem objavljivanju rezultata izbila je polemika, a ima i parlamentaraca koji su zatražili zapljenu snimke i rezultata testa te zabranu emitiranja tv emisije, prenijela je Hina.

Reporteri spomenute emisije, koja ide na kanalu "Italia Uno" komercijalnog tv-koncerna Mediaset, Silvija Berlusconija, zaustavljali su parlamentarce i postavljali pitanja oko proračuna, a osoba zadužena za šminku im je, pod isprikom da ih želi pripremiti za snimanje, brisala čelo. Na taj način im je načinila test zvan drug wipe, koji navodno daje stopostotno tačne rezultate o upotrebi droge.

Toksikolog Piergiorgio Zuccaro, direktor Opservatorija za drogu, duhan i alkohol, kaže, međutim, za test drug wipe da je "znanstveno ispravan, ali ipak nedovoljan za potvrđivanje da neko uzima drogu" te da je potreban i dodatni test. Unatoč tome, rezultati do kojih su došli reporteri "Hijena" izazvali su burne reakcije.