{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija spremna za novi val gripe H1N1

F
12.9.2009. u 10:48
0
0
Italija spremna za novi val gripe H1N1
0
Italija spremna za novi val gripe H1N1
Foto: Reuters
Italija je spremna za predstojeći nalet epidemije nove gripe (tip A, H1N1), a osigurana je vakcina za oko 40 posto ukupnog stanovništva, saopćilo je talijansko ministarstvo zdravlja.
Porodični ljekari, lokalne ambulante i klinike besplatno će vakcinisati sve one koji spadaju u rizične grupe, najavio je predsjednik Udruženja kliničkih ljekara Giacomo Milillo i dodao da se vakcina neće moći kupiti u apotekama, niti je dozvoljeno da se njome trguje.

Rekao je da će oni koji ne spadaju u rizične grupe sačekati da se prvo zbrinu oni koji su najugroženiji.

Prva faza vakcinacije protiv "meksičke" gripe kreće 15. oktobra, kada će biti vakcinisane sve trudnice, porodilje, djeca izmđu šest i 17 godina, kao i svi oni čije zdravstveno stanje nije na potrebnom imunološkom nivou da bi organizam adekvatno odgovorlo na "napad" virusa.

Zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u javnom sektoru, također će biti vakcinisani u oktobru, rekao je dr. Milillo.

U Italiji je do sada, od virusa gripe H1N1 oboljelo oko 7.000 ljudi, zabilježen je samo jedan smrtni slučaj proteklog vikenda u Napulju.

U Evropi broj oboljelih dostigao je 49.000, od kojih je 125 umrlo, prenio je Tanjug.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je od nove vrste virusa gripe do sada registrirano oko 277.000 oboljelih, a umrlo je 3.200 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: