Svijet
0

Italija, Španija i Grčka bit će pod najvećim teretom klimatskih promjena?

FENA
Italija, Španija i Grčka možda će podnijeti najveći teret klimatskih promjena u Evropi u ovome stoljeću, s obzirom na to da bi valovi vrućine i požari mogli oštro pritisnuti prihode od turizma i proizvodnju hrane, upozorava se u nacrtu izvještaja Evropske komisije.

Riječ je o izvještaju koje još nije odobrio evropski povjerenik za zaštitu okoliša i neće biti službeno prihvaćeno prije aprila.

Utjecaj klimatskih promjena na privredu mogao bi do 2020. dosegnuti iznos od 6,2 milijarde eura godišnje, ako 27-člana Evropska unija ne poduzme ništa u smislu prilagodbe, kaže se u nacrtu izvještaja Evropske komisije "Prilagodbe klimatskim promjenama" koji je Reuters dobio na uvid. Ta bi brojka mogla narasti na 54 do 63 milijarde eura godišnje do 2060., ovisno o uspjehu mjera za smanjivanje emisija.

Iako se u izvještaju ne navode poimence Španija, Italija i Grčka, šest priloženih karti pokazalo je snažne učinke klimatskih promjena na urod poljoprivrednih kultura i dostupnost pitke vode u svim trima zemljama. Također ukazuju na veće opasnosti od požara na području istočnog Mediterana i Balkana i opasne valove vrućina u Španiji.

EU je lani dogovorio da će do 2020. smanjiti emisije ugljendioksida na jednu petinu nivoa iz 1990. Sada se užurbano priprema za globalne pregovore u Kopenhagenu u decembru, usmjerene na pronalaženje međunarodnog odgovora na klimatske promjene. Do pregovora je došlo zbog obnovljenog optimizma da će i Kina i Sjedinjene Države biti spremne preuzeti obveze o smanjivanju emisija.

U nacrtu izvještaja ukazuje se također na opasnosti od masovnih migracija jer sušne regije, poput sjeverne Afrike, postaju nepovoljna okruženja za život.

Klimatske promjene mogle bi dovesti do golemog preseljavanja stanovništva, uključujući i regije blizu EU ili u regije na krajnjim rubovima. Dijelovi mediteranske regije, koja je i regija u okruženju i regija osjetljiva na učinke klimatskih promjena, u tom su smislu vrlo značajni.