{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: S novim brodolomima broj poginulih imigranata porastao na 500 stradalih

F
29.10.2007. u 14:20
0
0
Italija: S novim brodolomima broj poginulih imigranata porastao na 500 stradalih
0
Italija: S novim brodolomima broj poginulih imigranata porastao na 500 stradalih
Talijanske snage sigurnosti i lučke kapetanije nastavile su u ponedjeljak traganje za nestalim žrtvama dvaju brodoloma ilegalnih imigranata, koja su se dogodila u protekla dva dana, nakon što je do sada otkriveno 17 tijela, čime je broj poginulih ove godine dostigao brojku od 500 stradalih.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dvije tragedije dogodile su se u nedjelju, jedna ispred obala Kalabrije, kod mjesta Roccella Jonica, gdje se prepolovilo drveno plovilo, i druga kod Siracuse na Siciliji, gdje se prevrnuo gumenjak. Bilanca dva brodoloma je do sada 17 mrtvih, a za još desetak nestalih se traga. Među poginulima je i dječak od 15 godina, prenijela je Hina.

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stiglo je manje tajnih imigranata do talijanske obale, ali ih je u tom pokušaju poginulo mnogo više. Do sada je morskim putem u Italiju u ovoj godini stiglo 12.419 imigranata, u odnosu na 14.511 koliko ih je stiglo u istom razdoblju 2006., ali je u tom pokušaju prelaska Sredozemnog mora ove godine poginulo 500 tajnih imigranata, dok su u istom razdoblju prošle godine 302 osobe izgubile život.

Prema raspoloživim podacima, prošle godine je u pokušaju dolaska do obala evropskih sredozemnih zemalja poginulo 1.096 tajnih imigranata. Računa se da je od 1998. do danas u tim pokušajima dolaska do Evrope život izgubilo 10 hiljada osoba. U Sicilijanskom kanalu, prilikom pokušaja dolaska do Italije iz Libije, Tunisa i Egipta, život je izgubilo 2.260 osoba, no tijela više od polovice njih nikada nisu pronađena. U pokušajima dolaska do Gibraltara poginulo je 3.196 imigranata, u Egejskom moru između Turske i Grčke 696 imigranata, a u Jadranskom moru 553 imigranta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: