Svijet
0

Italija: Prva hapšenja štrajkaša autoprijevoznika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanski vozači kamiona nastavili su u srijedu štrajkati unatoč odredbi vlade lijevog centra, premijera Romana Prodija, kojom se zahtijeva prekid prosvjeda koji drugima onemogućava normalno kretanje i poslovanje, a policija je provela prva hapšenja nasilnih štrajkaša.

Na osnovu vladina zahtjeva policija je u srijedu uhapsila četvoricu prosvjednika, koji su se suprotstavili policajcima u Napulju, a na Siciliji je zatvoren čelnik prosvjednika autoprijevoznika, Giuseppe Richichi, pod optužbom da je prekinuo osnovnu javnu uslugu. U talijanskim trgovinama ponestaje robe, a na benzinskim crpkama nema goriva. Policija mora pratiti autocisterne do benzinskih crpki kako dopremu goriva ne bi zaustavili vozači u štrajku, javila je Hina.

Autoprijevoznici prosvjeduju zbog skupog goriva i konkurencije vozača iz bivših istočnoevropskih zemalja, koji prevoze robu po upola nižim cijenama. Zbog štrajka autoprijevoznika zaustavljene su i neke tvornice, jer nisu dobile materijal za nastavak rada. Više od 22 hiljade radnika FIAT-a je, primjerice, u srijedu ostalo u svojim domovima, jer u pogonima te automobilske tvornice ne bi imali šta raditi.

Nastavi li se štrajk autoprijevoznika, kojih u Italiji ima više od 600 tisuća, u mnogim tvornicama bi više od 50 tisuća radnika moglo ostati bez posla, a Talijani bez osnovnih namirnica za božićne blagdane.

Vlada ne želi pregovarati s autoprijevoznicima dok oni blokiraju ceste i sprječavaju normalno kretanje drugima. Autoprijevoznici ne odustaju od prosvjeda.

Na ključnim autocestovnim čvorovima vozači kamiona sprječavaju prolaz drugim kamionima pa je došlo i do međusobnih sudaranja. Granični prijelaz prema Francuskoj je, primjerice, potpuno blokiran, a teško je proći i pokraj Venecije prema Trstu i talijansko-slovenskoj granici.