Svijet
0

Italija protiv smrtne kazne

FENA
U Rimu je italijanski premijer Romano Prodi najavio akciju svoje zemlje u svjetskoj organizaciji za opću zabranu smrtne kazne u svijetu.

Romano Prodi, lider vladajuće koalicije lijevog centra, rekao je da će se Italija aktivno zalagati u UN-u za ukidanje smrtne kazne u svim dijelovima svijeta.

Italijanski ambasador u UN-u je već pozvao Generalnu skupštinu da ponovo razmotri dokument, koji je u decembru podnesen kao prijedlog za raspravu.

Italija je ove nedjelje preuzela jedno od deset rotirajućih mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a, a premijer Prodi je tokom vikenda upozorio da nijedan zločin ne može opravdati čin ubistva i dodao da je to zajednički princip svih civilizacija i vjera.

Italija je podnijela prijedlog za moratorij na smrtnu kaznu Generalnoj skupštini UN-a prvo 1994., a zatim i 1995. godine, kao i prošlog jula, podsjeća BBC.

Italijanski parlament je usvojio prijedlog većeg broja stranaka, kojim se vlada poziva da isti moratorij predloži još jednom.

Ta inicijativa, međutim, nije urodila plodom zbog neslaganja nekih partnera Italije u EU.

Italijanski političari, kako s ljevice tako i s desnice, izrazili su gnušanje zbog izvršenja smrtne kazne nad Sadamom Huseinom.

Bivši premijer Berlusconi je opisao Sadamovo vješanje kao "političku i historijsku grešku".

Italijanski mediji su jednodušno osudili nezvanične videosnimke vješanja, koji su se pojavili na Internetu dok je poluzvanično glasilo Vatikana, list Osservatore Romano ocijenilo da pretvaranje posljednjih trenutaka života Sadama Huseina u javni spektakl predstavlja kršenje osnovnog ljudskog prava.

Iračka vlada je na ove kritike iz Italije reagirala rekavši da ta zemlja nema pravo da kritikuje egzekuciju Sadama Huseina pošto se zna da su italijanski partizani na kraju Drugog svjetskog rata ubili fašističkog diktatora Benita Mussolinija i ostavili ga da visi obješen za noge na jednom milanskom trgu naočigled okupljene mase svijeta.

I Musolinijeva unuka Alesandra, poslanik jedne desničarske stranke u italijanskom parlamentu, također je osudila egzekuciju bivšeg iračkog lidera, rekavši da je taj čin za nju "odvratan i sraman".