Svijet
0

Italija protiv prijema zatvorenika Guantanama u Evropu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija se protivi prijemu zatvorenika američkog logora Guantanamo u Evropu, bez obzira na zahtjev američke vlade u tom pravcu, izjavio je u subotu Roberto Maroni talijanski ministar unutarnjih poslova.

"Sjedinjene Države su zatražile od nas da primimo nekoliko zatvorenika, ne više od dva ili tri, ali ja nisam za to", rekao je Maroni nakon dvodnevnog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravde G-8, navodeći razgovore koje je vodio s američkim tajnikom pravde Ericom Holderom.

Talijanski ministar je izjavio da će sa svojim evropskim kolegama razgovarati o problemima zatvorenika Guantanama na sastanku u Luxembourgu 4. juna, ali je precizirao "da nije za prijem tih zatvorenika u one zemlje koje nemaju pravne moći da ih drže u zatvorima".

Prema Schengenu, "ne možemo sebi dozvoliti da pustimo na slobodu osobe osumnjičene za terorizam. Nivo terorističkih prijetnji je već dovoljno velik, te bih želio da izbjegnem još veće opasnosti", rekao je on.

Na brifingu, Maroni je također izjavio da će Italija uspostaviti izuzetnu kontrolu pasoša na svojim granicama za građane Schengenskog prostora od 18. juna do 15. jula zbog održavanja samita G-8 od 8. do 10. jula u Aquilli, u pokrajini Abruzzo.