Svijet
0

Italija: Prodi najvjerovatnije pobijedio i u Senatu

FENA
Unija lijevog centra premijerskog kandidata Romana Prodija osvojila je većinu u Zastupničkom domu, s 25.224 glasova više od koalicije desnog centra premijera Silvija Berlusconija, te će zahvaljujući izbornom sistemu imati 64 zastupnika više, a po svemu sudeći lijevi centar pobijedio je i u Senatu, prema podacima koje je u utorak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Od ukupno 630 zastupničkih mjesta u parlamentu, Unija lijevog centra imat će 341 mjesto u Zastupničkom domu, a desni centar 277 mjesta, javila je Hina.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, i u Senatu bi, zahvaljujući glasovima Talijana u inozemstvu, Prodijeva koalicija trebala imati dva senatora više, odnosno 158 senatora, a Berlusconijeva koalicija 156 senatora, nakon prebrojanih 843 od 896 izbornih jedinica u inozemstvu. Ne očekuje se da bi do kraja prebrojavanja moglo doći do promjena sadašnjeg rezultata. Bez senatora izabranih u okrugu svijet, kojih je ukupno šest, desni centar je, glasovima Talijana u zemlji, imao jednog senatora više, odnosno 155, a lijevi centar 154.

Komentirajući te rezultate Romano Prodi je izjavio: "Može se vladati cijeli mandat od pet godina, jer izborni zakon to omogućuje".

Poslije ovih parlamentarnih izbora vidljivo je da je Italija podijeljena na dvije strane, na one koji biraju ljevicu i one koji biraju desnicu. Po novom izbornom zakonu, zahvaljujući "nagradi" za većinu, kako je nazvano pridodavanje zastupnika onoj koaliciji koja dobije i samo jedan glas više od druge, može se imati dovoljnu većinu za vladanje. No, Prodi će morati voditi računa o toj podjeli i vjerovatno neće moći provoditi sve mjere koje je namjeravao uvesti s drugačijom, uvjerljivijom pobjedom.

Koalicija desnog centra najavila je žalbu na prebrojavanje glasova i zatražit će novo prebrojavanje. Konačni rezultati izbora očekuju se poslijepodne.

Prva sjednica novog 15. parlamenta talijanske republike održat će se 28. aprila. Novi parlament mora izabrati i novog predsjednika republike, pošto sadašnjem šefu države, Carlu Azegliju Ciampiju, istječe sedmogodišnji mandat 18. maja. Već 28. maja Talijani će izići na birališta za lokalne izbore, a u junu će se izjašnjavati na referendumu o ustavnim reformama.