Svijet
0

Italija: Prisluškuje se milion i po ljudi

FENA
U Italiji se prisluškuje 1.500.000 osoba s odobrenjem sudskih tijela, piše u petak list Repubblica o izvještaju parlamentarnog odbora za nadzor nad tajnim službama.

"Ako se uzme u obzir da svaka prisluškivana osoba razgovara s najmanje 10 do 20 osoba, onda se može kazati da je prisluškivano čak tri posto talijanskog stanovništva", rekao je potpredsjednik parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi Massimo Brutti.

Samo u 2005. odobreno je prisluškivanje 160.000 telefona, a prema izvještaju parlamentarnog odbora, tendencija u ovoj godini pokazuje porast broja prisluškivanih, prenijela je Hina.

Ilegalnih prisluškivanja nema, jamči odbor, a telefonske kompanije obznanjuju kako tehnologija omogućuje da se uvijek dozna ko je aktivirao prisluškivače, pa se može otkriti je li ko to nezakonito učinio.

Ipak pred tolikim brojem prisluškivanih osoba potrebno je s oprezom upotrebljavati dobiveni materijal, drži Brutti, a sudski razlozi za pokretanje procesa prisluškivanja moraju biti valjani.

Mnogi mafijaši otkriveni su upravo prisluškivanjem telefona i to je dobar način u protumafijaškoj borbi, ali je "važan nadzor nad onima koji prisluškuju i nikada se ne smiju raditi duplikati snimaka", rekao je Brutti.