|

Italija: Presuda za teroriste

Italija: Presuda za teroriste
0
F
FENA
24.10.2007. u 16:13
0
komentara
0

dijeljenja
Italija: Presuda za teroriste
Drugostepeni sud u Milanu izrekao je presude protiv Marokanca Mohammeda Dakija i dvojice Tunižana, Mahera Bouyahia i Ali Ben Saffi Toumija, optuženih za međunarodni terorizam, koji su na prvostepenom sudu bili oslobođeni, objavljuje u srijedu list Repubblica.
Na prvostepenom sudu, trojka je bila oslobođena jer, po mišljenju sutkinje Clementine Forleo, regrutiranje dobrovoljaca za rat u Iraku, za što su bili optuženi, nije teroristički čin,

Drugostepeni sud osudio je Dakija na četiri, a dvojicu Tunižana na šest godina zatvora. Objašnjenje sadašnje presude je da regrutiranje kamikaza, koji zatim u Iraku napadaju i civile, predstavlja terorizam.

Marokanac Daki nije bio u sudnici s obzirom da je u decembru 2005. izbačen iz Italije, ali je iz Casablance, gdje se nalazi, dao do znanja kako se želi vratiti u Italiju kako bi dokazao svoju nevinost, prenijela je Hina.

Odluka prvostepenog suda pokrenula je u Italiji žestoke polemike. Daki, koji je uhapšen 2003. pod optužbom da je bio u dosluhu s islamistima u Njemačkoj i onima koji su 2001. organizirali napad na poslovne tornjeve u New Yorku, tvrdio je kako je nevin, odnosno da nije terorist.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.