{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija povukla potpis s "Etičke deklaracije"

F
FENA
6.6.2006. u 09:41
0
0
Italija povukla potpis s "Etičke deklaracije"
0
Italija povukla potpis s "Etičke deklaracije"
U Italiji se nastavlja žučna rasprava o pothvatu novoga ministra za univerzitete i znanstveno istraživanje Fabija Mussija, koji je bez savjetovanja s Vijećem ministara i parlamentarne rasprave povukao talijanski potpis s "Etičke deklaracije".
Naime, tom su se deklaracijom zemlje potpisnice obavezale da neće upotrebljavati embrionalne matične ćelije u znanstvenom istraživanju.

Organizacija "Znanost i život" oštro je reagirala prosvjednom notom upućenom ministru i premijeru Romanu Prodiju, ističući kako je odluka neprikladna te teško krši volju naroda očitovanu na referendumu 2005. godine.

Odluka je prouzrokovala oštru raspravu između parlamentarne većine i manjine, a i unutar same vladine većine. Govoreći u donjem domu o toj problematici, podpredsjednik Vijeća ministara Francesco Rutelli istaknuo je da će o tako osjetljivoj i etički značajnoj materiji kolegijalno savjetovanje iznijeti stajalište većine i Vlade, dodajući kako nije uputno da o etički osjetljivim pitanjima postoji jedinstveno stajalište u Evropi jer je očito da nacionalna zakonodavstva nisu jedinstvena.

"Potvrđujemo svoje protivljenje da Evropska unija finansira znanstveno istraživanje koje podrazumijeva uništavanje embrija", stoji u saopćenju Povjerenstva episkopata vuropske unije (COMECE).

Biskupi su upozorili kako upotreba embrija kao predmeta istraživanja nije spojiva s poštivanjem ljudskoga života. Stoga su snažno pozvali na poštivanje vrijednosti i temeljnih razloga u ime kojih su neke države zabranile ili ograničile takvo istraživanje imajući u vidiku očuvanje nepovrjedivosti života i ljudskoga dostojanstva.

Podsjetimo da je "Etičku deklaraciju“, koja zabranjuje uništavanje embrija s izgovorom znanstvenoga istraživanja, Italija potpisala u novembru 2005. godine, zajedno s Njemačkom, Poljskom, Slovačkom i Austrijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: