Svijet
0

Italija: Povrijeđeno 200 osoba u protestima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 188 policajaca i nekoliko demonstranata u nedjelju je povrijeđeno tokom protesta protiv gradnje tunela za prugu vozova velikih brzina koja treba povezati Italiju i Francusku.

Mirnoj protestnoj povorci u području Val di Susae kod Torina pridružilo se oko 6.000 osoba, rekla je policija. Sukobi su izbili kod mjesta gradnje gdje su demonstranti bacali kamenje i petarde a policija odgovorila suzavcem.

U sukobima je povijeđeno najmanje 188 policajaca, te nekoliko demonstranata i radnika na gradilištu. Nekoliko osoba je povrijeđeno u sličnim sukobima ranije ove sedmice. Policija je uhapsila pet osoba i pokušala rastjerati demonstrante, a neki su uspjeli probiti ogradu gradilišta.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano osudio je napad na policiju i rekao da nasilni pojedinci koji su se infiltrirali među demonstrante neće biti tolerirani.

Stanovnici doline se snažno protive projektu vrijednom 15 milijardi eura koji podržavaju vlada i lokalne vlasti i tvrde da će naštetiti okolišu i narušiti krajolik. Pokret protiv gradnje željezničke veze prerastao je lokalne okvire i pridobio podršku od anarhističkih do katoličkih grupa.