Svijet
0

Italija podržava nezavisnost Kosova

FENA
Massimo D'Alema
Massimo D'Alema
Italija podržava projekt nezavisnog Kosova te poziva Srbiju da se "okrene budućnosti i ne ostaje privržena idejama prošlosti", izjavio je u četvrtak talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema.

"Smatramo da je neophodno priznati status nezavisnosti Kosova, izbor koji Srbija mora napraviti a koji u stvarnosti predstavlja konačni cilj jednoga historijski već istrošenog procesa", rekao je D'Alema, navodi agencija Ansa.

Šef talijanske diplomatije je govorio u Bariju, na jugu zemlje, pred albanskim dužnosnicima okupljenim u okviru susreta nazvanog "Investicije i zakonodavstvo u Albaniji".

"Više odgovora jednoj jakoj zemlji, punoj života, poput Srbije, da se okrene ka budućnosti, nego da ostane vezana za ideje prošlosti", dodao je D'Alema.

"Srbija bi trebala ponovo razmisliti o svojoj ulozi, koja će u svakom slučaju ostati jako značajna u regiji, u kojoj ona predstavlja najnaseljeniju zemlju s jakom tradicijom", nastavio je ministar.

Svi teški događaji u bivšoj Jugoslavi desili su se, između ostalog, i zbog "odgovornosti rukovodeće srbijanske klase, privržene totalitarnim i nacionalističkim stavovima", rekao je D'Alema u svom govoru, jasno aludirajući na režim bivšeg najuticajnijeg čovjeka Beograda Slobodana Miloševića.

Podsjećajući da Italija podržava Ahtissarijev plan UN-a o nezavisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, D'Alema je rekao da je "Srbija danas demokratska zemlja s kojom želimo sarađivati kako bismo pronašli rješenje tog problema".