Sastavljanje vlade tehnokrata
0

Italija: Počele konsultacije o novom premijeru

SRNA
Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano
Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano započeo je danas razgovore sa političkim i parlamentarnim liderima o mogućem sastavu nove vlade i načinu da se Italija izvuče iz finansijske krize.

Samo nekoliko sati nakon proslava na ulicama Rima zbog ostavke premijera Silvija Berlusconija predsjednik Napolitano sastao se sa liderima dva doma parlamenta. Konsultacije će biti nastavljene do 18 sati, a nakon toga očekuje se da će Napolitano pozvati bivšeg evropskog komesara Marija Montija, uglednog ekonomistu, da pokuša da sastavi vladu tehnokrata na vrijeme pred otvaranje tržišta u ponedjeljak.

Napolitano je jutros razgovarao sa predsjednikom Senata Renatom Schifanijem. Monti se sastao se jučer sa predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i političarima različitih partija u sklopu priprema za preuzimanje vlasti. Nakon sedmica političke neizvjesnosti i rastućih poziva od međunarodnih partnera da djeluju i kontrolišu rastući javni dug, dugovi Italije porasli su prošle sedmice van kontrole prijeteći finansijskom tržištu Evrope.

Silvio Berlusconi je sinoć podnio ostavku kao što je i obećao, odmah pošto je parlament usvojio paket mjera štednje i reformi.