Svijet
0

Italija planira niz događaja za komemoraciju Pavarottijeve smrti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italija će obilježiti smrt tenora Luciana Pavarottija nizom koncerata, filmskih projekcija i ostalih komemorativnih događaja širom svijeta, saopćilo je italijansko ministarstvo vanjskih poslova. Događaji će započeti u sedmici koja počinje 6. oktobra, mjesec dana nakon Pavarottijeve smrti od raka pankreasa.

Među njima su videosnimci Pavarottijevih intervjua koji će biti prikazani u italijanskom kulturnom institutu u prijestonici Perua, Limi: koncerti u mađarskoj prijestolnici Budimpešti, danskoj prijestolnici Copenhagenu i francuskom gradu Lyonu, izvedba "Traviate" u Montevideu u Urugvaju i nizovi subotnjih prikazivanja Pavarottijevih opera u New Delhiju, javio je AP.

U New Yorku je planirana izložba fotografija i nizovi koncerata, dok u južnokorejskoj prijestolnici Seulu Nacionalna opera planira komemorativnu večer, navodi ministarstvo u saopćenju.

Filmski snimak, koji je obezbjedila državna televizija RAI, proslijeđen je 90 italijanskih kulturnih centara širom svijeta "kako bi doveo najznačajnije momente Pavarottijeve međunarodne karijere najvećoj mogućoj publici", navodi se u saopćenju.

Pavarotti, koji je preminuo u 71. godini života, bio je omiljen među brojnim generacijama ljubitelja opere i pop muzike zbog svojih cis tonova koji oduzimaju dah, srčanih obrada popularnih narodnih pjesama poput "O Sole Mio", te saradnje s pop zvijezdama poput Bona, s kojim je snimio pjesmu "Miss Sarajevo" u 1995. godini kako bi pomogao u prikupljanju novca za obnovu Bosne.

Tokom karijere koja se protegla na četiri decenije, Pavarotti je postao najprodavaniji umjetnik klasične muzike, s više od 100 miliona prodatih albuma od 1960-ih, a imao je prvi album klasične muzike koji je zauzeo prvo mjesto na top listi pop muzike.