Svijet
0

Italija: Otkriveno 40 kg kokaina u diplomatskoj vreći Ekvadora

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Italijanska policija našla je 40 kilograma kokaina u diplomatskoj vreći Ekvadora, izjavio je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Vlasti su saopćile da su privedene dvije osobe, među kojima je umjetnik Christian Lur, kome je Ekvador omogućio da koristi diplomatsku vreću.

"Iznenađeni smo i veoma uznemireni ovim incidentom", rekao je Patino u četvrtak novinarima, dodajući da druga privedena osoba nije ekvadorski diplomata, prenosi u petak AFP. Patino nije naveo kako su italijanske vlasti otkrile narkotik, ali je rekao da je vreću pregledala agencija za borbu protiv narkotika u glavnom gradu Ekvadora Kitu prije nego što je poslata iz zemlje.

Moguće je da je osumnjičeni ubacio drogu u vreću tokom puta, rekao je Patino i dodao da je pokrenuta istraga. Ekvador se nalazi između Perua i Kolumbije, dva najveća proizvođača kokaina, i često predstavlja tranzitnu tačku za krijumčarenje narkotika. Patino je kazao da je ekvadorska vlada pomagala Lurovoj pozorišnoj predstavi u nastojanju da promoviše turizam u toj zemlji.

Diplomatska vreća omogućava izaslanicima da prenose dobra i poštu između zemalja, a da njen sadržaj ne bude predmet pretrage. U vreći država obično šalje poštu ili predmete za zvaničnu upotrebu svojim misijama u inostranstvu, a prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine vreća ne može biti otvarana niti zaplijenjena.