Svijet
0

Italija odlučila prihvatiti afričke imigrante

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Italija je pristala prihvatiti oko 140 imigranata koji su proveli četiri dana na jednom brodu u Sredozemnom moru dok su se Italija i Malta sporile oko njihove sudbine.

Jedan turski trgovački brod pritekao je u pomoć imigrantima u četvrtak južno od talijanskog otoka Lampeduse. Italija je tvrdila da su spašeni u vodama za koje je Malta odgovorna.

Talijanska vlada je saopćila u nedjelju da je odlučila prihvatiti imigrante iz humanitarnih razloga i da se ovaj slučaj ne smije smatrati presedanom.

Deseci hiljada afričkih imigranata svake godine plaćaju krijumčarima goleme sume novca kako bi ih prebacili do obala Italije.

Brodići kojima putuju često se prevrću ili kvare nasred mora, pa su ribari ili vojni brodovi koji na njih naiđu primorani da ih spašavaju.

Dva imigranata su helikopterom prebačena s turskog broda na talijansku obalu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Visoki UN-ov povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres upozorio je dvije zemlje da što prije ostave postrani zakonske aspekte cijele situacije i omoguće i ostalim imigrantima da se odmore i dobiju medicinsku pomoć, javio je BBC.

Situacija na turskom brodu Pinar se pogoršava jer more postaje nemirno, rekla je novinarima glasnogovornica UNHCR-a Laura Boldrini.