Svijet
0

Italija obilježila Dan sjećanja na fojbe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italija je u utorak obilježila Dan sjećanja na žrtve fojbi i odlazak talijanskih optanata s prostora bivše Jugoslavije nakon Drugoga svjetskog rata, a talijanski predsjednik Giorgio Napolitano je rekao kako to obilježavanje nema ništa zajedničko s povijesnim revizionizmom, revanšizmom i nacionalizmom.

Središnja svečanost održana je u utorak kod spomenika u Basovizzi kod Trsta kojoj su prisustvovali, među ostalim, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti i članovi udruženja talijanskih optanata. U povodu Dana sjećanja svoju su bliskost s obiteljima žrtva i izbjeglicama iz Rijeke, Istre i Dalmacije izražavale i sve ustanove središnje političke vlasti.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano je na svečanosti u predsjedničkoj palači Quirinaleu u Rimu istaknuo da su fojbe bile tragedija u kojoj su trpjeli nevini Talijani, ali i da ne treba zaboraviti na odgovornosti fašizma, prenijela je agencija ANSA.

"Pamćenje koje njegujemo prije svega je ono na teško iskustvo fašizma i povijesnih odgovornosti fašističkog režima, njegove ratne i agresivne avanture", rekao je Napolitano. Zato se treba sjetiti "patnja nanesenih slovenskoj manjini u godinama fašizma, ali ne možemo zaboraviti ni patnje, sve do strašne pogibije, nanesene Talijanima bez ikakve krivnje".

Napolitano je također rekao da, kako prenosi agencija STA, "nijedan identitet nije moguće žrtvovati i držati na rubu ujedinjene Evrope za koju želimo da raste zajedno s demokratskom Slovenijom i Hrvatskom". Izrazio je zadovoljstvo objašnjenjima koje mu je 31. januara uputio slovenski predsjednik Danilo Tuerk glede svoje izjave dane u jednom intervjuu, da Italija ima "etički deficit" prema povijesnim odgovornostima fašizma.

Napolitano je, izvještava ANSA, želio odbaciti i kritike upućene Italiji iz Slovenije i Hrvatske. Obilježavanje tih događaja, rekao je, "nema ništa s povijesnim revizionizmom, revanšizmom i nacionalizmom". Riječ je o "ljudskom i institucionalnom priznanju koje je predugo izostajalo i koje je s pravom zatraženo".

Talijanski predsjednik smatra da "nema nikakva razloga za polemike izvana" prema Italiji jer je Talijanska Republika rođena "zahvaljujući i hrabrosti i žrtvama civila i vojnika koji su vodili otpor sve do konačne pobjede nad nacifašizmom".

Na svečanosti u talijanskom parlamentu predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini je ocijenio da je "tragedija fojbi bila zločin protiv čovječnosti".

Prijedlog koji je prigodom Dana sjećanja uputio podtajnik talijanske vlade Carlo Giovanardi predodređen je da izazove polemike, izvještava ANSA. Giovanardi je, navodi talijanska agencija, rekao kako bi na poštanskom žigu grada Rijeke trebao uz hrvatski stajati i talijanski naziv grada Fiume.

U talijanskom senatu na svečanosti u povodu Dana sjećanja predsjednik Renato Schifani naglasio je da treba "izgraditi zajedničku svijest između država regije i zajedničko sjećanje na uzroke i odgovornosti za ono što se dogodilo tih godina".