{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Italija nikada neće biti multietnička"

F
11.5.2009. u 12:34
0
23
"Italija nikada neće biti multietnička"
0
"Italija nikada neće biti multietnička"
Foto: AFP
Italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da njegova zemlja nikada neće biti multietnička i da će, u skladu s tim, Italija i dalje vraćati brodove s imigrantima u Afriku, navodi britanski "Telegraph".
- Pripadnici lijevog krila otvorili su vrata imigrantima koji dolaze iz afričkih zemalja u želji da Italiju proglase multietničkom državom, rekao je Berlusconi i naglasio da "taj dio društvene populacije nije njegova ideja".

Sve više imigranata, naročito iz istočne Evrope i Afrike, dolazi u Italiju, što je uznemirilo građane ove zemlje koja se, pored uobičajenih problema, suočava i s posljedicama globalne ekonomske krize, prenose u ponedjeljak agencije.

Pripadnici opozicije oštro su kritikovali ovu izjavu italijanskog premijera.

- Da, mi zaista nudimo drugačiju sliku. Mi želimo da Italija bude multietnička, pluralistička i slobodna! Želimo da živimo u zemlji u kojoj nije bitno kom se bogu klanjate, koje boje vam je koža ili gdje ste rođeni, već koliko ste pošteni, vrijedni i dobronamjerni prema drugima, izjavila je Giovanna Melandri, predstavnica Demokratske partije.

I Doktori bez granica, Ujedinjene nacije i Vatikan ocijenili su ovaj Berlusconijev potez kao sraman čin nedostojan jednog premijera.

S druge strane, Berlusconi je odbacio kritike, rekavši da će ubuduće jedino oni koji ispunjavaju uslove za politički azil moći da ostanu u Italiji.

- Ja ne vidim problem. Uvijek ćemo pomoći svima, pa čak i imigrantima, ukoliko dođe do nesreće na otvorenom moru. Međutim, ukoliko im u pomoć priteknemo van granica naše zemlje, imamo pravo da im ne dozvolimo ulaz u Italiju, objasnio je Berlusconi.

Italijanske vlasti vratile su prošle nedjelje šest brodova, koji su prevozili oko 1.500 imigranata, koji su pokušali da se iskrcaju na ostrvo Lampedusa. Ti brodovi su potom, u pratnji obalske straže i mornarice, upućeni ka Libiji.

Italija je u prošlosti prihvatala imigrante i upućivala ih na identifikaciju prije nego što nadležne službe procijene da li će im biti izdat azil ili neka druga vrsta zaštite.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: