Svijet
0

Italija: Napolitano se sprema na raspuštanje parlamenta

FENA
Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano pozvao je u utorak u svoj ured predsjednike obaju domova talijanskog parlamenta, s kojima će, kako se očekuje, razgovarati o daljnjim potezima u procesu rješavanja talijanske političke krize nastale nakon uskraćivanja povjerenja vladi premijera Romana Prodija u Senatu te neuspjelih političkih konsultacija koje su uslijedile.

Kako se pretpostavlja, talijanski predsjednik mogao bi, ili nakon razgovora s predsjednikom Zastupničkog doma Francom Bertinottijem i Senata Francom Marinijem ili najkasnije u srijedu, potpisati dekret o raspuštanju talijanskog parlamenta, nakon što je propao istraživački mandat predsjednika Senata Marinija za pronalaženje moguće saglasnosti suprotstavljenih političkih strana o stvaranju privremene vlade koja će poduzeti potrebne aktivnosti vezane uz izmjenu izbornog sistema.

Nakon očekivanog raspuštanja parlamenta, kojim se prije vremena, nakon manje od dvije godine, šalje kući parlamentarce 15. parlamentarnog saziva talijanske republike, u roku od 70 dana treba da budu raspisani novi izbori, a pretpostavlja se kako će Prodijeva vlada, koja će voditi zemlju do izbora, ali samo za one redovite poslove, sazvati izbore za 13. april.

Desni centar čelnika Silvija Berlusconija tražio je, tokom konsultacija s Napolitanom i s Marinijem, sazivanje prijevremenih izbora, dok je Demokratska stranka Waltera Veltronija, najveća u lijevom centru, tražila uspostavu vlade koja bi u roku od tri mjeseca izmijenila izborni zakon.

Sadašnji izborni zakon, koji je uveo desni centar nekoliko mjeseci prije zaključenja svog mandata, doveo je na izborima u aprilu 2006. do tijesne pobjede lijevog centra. Upravo zbog uske većine, koju su u Senatu činila samo dva senatora, lijevi centar nije mogao vladati, pa je stoga predlagao izmjenu zakona kako se ne bi ponovila dosadašnja situacija.

Nedavno je Ustavni sud ocijenio ustavnom inicijativu talijanskih građana za ukidanje sadašnjeg izbornog zakona i njihov zahtjev za sazivanje referenduma o njegovu ukidanju. U utorak je vlada usvojila odluku prema kojem bi se 18. maja trebao sazvati referendum. No, s obzirom na to da će biti raspušten parlament i sazvani novi izbori, prenosi Hina, referendum će sigurno biti odgođen.