Svijet
0

Italija: Napolitano nastavlja s konsultacijama o krizi vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano, koji je u subotu na konsultacije o krizi vlade pozvao manje parlamentarne stranke, mogao bi svoju odluku o imenovanju nekog mandatara donijeti u utorak uvečer nakon razgovora s delegacijom pokreta Naprijed Italijo na čelu sa Silvijem Berlusconijem i Demokratske stranke Walterom Veltronijem.

Dosadašnji premijer koalicije lijevog centa Romano Prodi, koji je podnio ostavku u četvrtak uvečer nakon što njegova vlada nije dobila podršku Senata zbog izlaska demokršćana iz UDEUR-a bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, izjavio je kako više ne želi biti mandatar ni premijer.

"Moj prijedlog i program nije prošao, pa prema tome više nemam namjeru ulaziti u novu kampanju", izjavio je Prodi.

Prema tome premijerski kandidat lijevog centra na eventualnim prijevremenim izborima bit će Walter Veltroni, sadašnji gradonačelnik Rima i čelnik Demokratske stranke, koja je nastala ujedinjenjem bivše komunističke partije odnosno Demokratske ljevice i Margherite, stranke centra bivši demokršćana.

"Započela je predizborna kampanja", izjavio je Silvio Berlusconi, koji će u utorak od Napolitana zatražiti raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore koji bi se trebali održati u aprilu.

I Nacionalni savez Gianfranca Finija, kao i Sjeverna liga Umberta Bossija, koje će Napolitano primiti u ponedjeljak, zatražit će prijevremene izbore.

Demokratska stranka, iz lijevog cenra, kao i demokršćani UDC-a Pierferdinanda Casinija iz desnog centra (njega će Napolitano primiti u ponedjeljak) zatražit će formiranje prijelazne vlade, koja bi trebala izmijeniti izborni sistem i tek onda ići na izbore.

"Bez pokreta Naprijed Italijo ne može se načiniti nova vlada", navodno je izjavio Napolitano, prema nekim izvorima, a što znači da bi mogao tražiti stvaranje velike koalicije, odnosno prijelaznu vladu sa predstavnicima Demokratske ljevice i Berlusconijeva pokreta.

Berlusconi je zatražio stvaranje takve koalicije nakon prošlih izbora održanih u aprilu 2006., ali je prijedlog odbio Prodi. Berlusconi je uvjeren u pobjedu na prijevremenim izborima i teško će sada prihvatiti stvaranje koalicije sa "suparnicima".

Ipak, ne odbacuje se ni ta opcija. Za stvarane privremene vlade je i udruga industrijalaca (Confindustria) čiji predsjednik Luca Cordero di Montezemolo kaže kako je potrebna trajna i čvrsta vlada, a što je moguće postići jedino izmjenom izbornog zakona.

Napolitano bi, dakle, trebalo da uvjeri Berlusconija u potrebu stvaranja vlade koja će imati zadaću stvaranje novoga izbornog sistema i onda, možda najesen ove godine, raspisati prijevremene izbore, javlja Hina.

No, nije potreban samo novi izborni zakon, već su potrebne i institucionalne reforme koje bi zahvatile i budući izgled parlamenta i još neke reforme, a što bi značilo da bi se privremena vlada mogla pretvoriti u višegodišnju.