{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: Na ulicama 100.000 tona smeća

F
6.1.2008. u 19:08
0
0
Italija: Na ulicama 100.000 tona smeća
0
Italija: Na ulicama 100.000 tona smeća
Foto: AP
Više od 100.000 tona smeća raspada se na ulicama gradova italijanske regije Kampanije u kojima život postaje nemoguć zbog otpada koji se danima ne odvozi.
I dok je Napulj donedavno bio tek pod prijetnjom vanrednog stanja sada su kontejneri već danima prepuni, a mnogo je smeća uokolo, pa i u središtu grada. U Napulju i okolnim gradovima nije s ulica uklonjeno 50 do 60 hiljada tona smeća. Posebna gradska sanitarna služba uspijeva organizirati tek sporadičan odvoz ali bez pokretanja redovne službe odvoza količina otpada po ulicama povećavat će se u Napulju ritmom od 1.000 tona dnevno, a u cijeloj regiji od 5.000 tona, javila je u nedjelju Hina.

"Zatražio sam od vlade da intervenira i ona je zajamčila svoj angažman. Želim da se riješi ova tragedija oko otpada u Napulju", rekao je italijanski predsjednik Giorgio Napolitano novinarima po završetku svog petodnevnog odmora na Capriju.

"Vlada preuzima sve svoje odgovornosti oko ovog vanrednog stanja jer ono zahvaća i cijelu zemlju. Svi nas promatraju i ne želim da Italija pruža ovu negativnu sliku", prokomentirao je italijanski premijer Romano Prodi stanje u Kampaniji i dodao kako ono predstavlja "tragediju za sve stanovnike regije". Najavio je sjednicu vlade u ponedjeljak s tom temom na dnevnom redu.

“Stanje s otpadom u Kampaniji nije vanredno stanje već "situacija koja se vuče 14 godina", rekao je evropski povjerenik Stavros Dimas u jednom razgovoru za list La Repubblica i ocijenio kako zakonska mjera koju je uvezi tog problema italijanska vlada usvojila u maju "nudi samo ograničena rješenja za krizu".

"Posebno nedostaje sistematski i dugoročan pristup kako bi se riješio problem nedostatka odgovarajuće mreže odlagališta", upozorio je Dimas i primjetio kako zakon nije spriječio stvaranje ilegalnih nenadziranih odlagališta.

U uvodu razgovora s Francom Robertijem, načelnikom odjela za borbu protiv mafije tužiteljstva u Napulju, La Repubblica navodi kako je napuljski tužitelj iz razgovora s jednim mafijaškim pokajnikom još 1992. godine shvatio da je posao s rješavanjem otpada izvor zarade za lokalni organizirani kriminal.

"Gospodine, više ne trgujem drogom. Ne, sada imam drugi posao. Donosi više i prije svega se riskira manje. Zove se smeće, gospodine", rekao je tada jedan od lokalnih šefova napuljske mafije
Robertiju, navodi list.

"Istraga koja je iz toga proistekla otkrila je kako se mafijaški klanovi bogate na otpadu. Već je tada bilo svega; prikrivene mafijaške tvrtke, podmićeni dužnosnici, nepostojeći nadzori, zatrovani teritoriji. Znak za uzbunu koji politika nije čula", prisjeća se Roberti u razgovoru.

Naime, kada se nađe prostor za neko privremeno odlagalište, brzo se pojave kupci koji ga otkupe, a zatim ga višestruko naplate državi. Posao je u rukama camorre, lokalne mafijaške mreže, kojoj je tako u interesu da se u regiji nikako ne rješava problem s odvozom smeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: