Svijet
0

Italija: Moguć dolazak 200.000 migranata ove godine

SRNA
U Italiju bi iz luka na sjeveru Afrike ove godine morem moglo stići 200.000 migranata, navodi se u prognozi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oko 5.000 migranata moglo bi da pristigne svake sedmice u narednih pet mjeseci ukoliko se nešto ne učini tim povodom, navodi se u analizi.

Broj dolazaka obično je najveći u proljetnim i ljetnim mjesecima zbog povoljnijih vremenskih uslova u Sredozemnom moru, ali se očekuje da će se situacija pogoršati zbog sve većeg bezakonja i anarhije u Libiji, odakle dolazi najviše migranata.

Strahuje se da je oko 900 ljudi nastradalo prošlog vikenda, kada je njihov brod potonuo na putu ka Evropi, uključujući žene i djecu zaključane ispod palube.

Poslije ove tragedije uslijedili su pozivi na zajedničku akciju da bi se zaustavio priliv migranata koji bježe od ratova i problema na sjeveru Afrike.

Italija je ugasila svoju misiju "Mare nostrum", za koju se procjenjuje da je doprinijela spasavanju više od 100.000 migranata prošle godine. Misija je prekinuta jer su članice EU odbile da je plaćaju.

Ova operacija zamijenjena je manjom misijom čiji je glavni cilj patroliranje na granicama evropskog bloka. Pojedine zemlje smatraju da je spasavanje migranata ohrabrilo druge da krenu na put.