Svijet
0

Italija: Međunarodna konferencija o obnovi pravosudnog sistema u Afganistanu

FENA
Jaap de Hoop Schaeffer
Jaap de Hoop Schaeffer
Sjevernoatlantski savez (NATO) treba po svaku cijenu izbjeći civilne žrtve u Afganistanu, ali su te žrtve česte zbog talibana koji koriste stanovništvo kao štit, ocijenio je u utorak u Rimu generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Schaeffer.

"Moramo učiniti sve što je moguće da izbjegnemo civilne žrtve. Svaka civilna žrtva u Afganistanu je suvišna žrtva", rekao je generalni sekretar novinarima nakon razgovora sa šefom talijanske vlade Romanom Prodijem.

"Mi razumijemo brigu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i talijanske vlade što se tiče civilnih žrtava, ali ja nastojim da naglasim da mi djelujemo po istim vrijednostima i istim moralnim kriterijima", dodao je Scheffer.

"Nijedan vojnik NATO-a ili koalicije ne ubija namjerno civile", ocijenio je visoki zvaničnik NATO-a koji se nalazi u Rimu gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji o obnovi afganistanskog pravosudnog sistema.

De Hoop Scheffer je dodao da talibani "spaljuju ljude, ubijaju žene i djecu i koriste civilno stanovništvo kao zaštitni štit".

Prema procjenama misije UN-a u Kabulu, objavljenim u ponedjeljak, oko 600 civila je ubijeno od početka godine u napadima u Afganistanu, od kojih polovina afganistanskih i međunarodnih snaga.