"Bez nade u budućnost"
2

Italija: Marš sindikalista u Rimu zbog mjera štednje

FENA
Pripadnici dva najveća italijanska sindikata u petak su marširali ulicama Rima protestujući protiv rezova javne potrošnje koje je uveo premijer Mario Monti, dok protivljenje raste prema mjerama štednje koje imaju za cilj izvući zemlju iz ekonomske krize.

Štrajk u Italiji uslijedio je nakon sukoba između demonstranata protiv mjera štednje i policije u Madridu i Atini u ovoj sedmici i podudario se s nemirima u čeličani ILVA u južnoj Italiji, prenosi Reuters.

Montijeva koalicija u augustu je usvojila mjere umjerenog smanjenja javnog sektora, koji već ima zamrznute plaće više od dvije godine, i rezove u finansiranju zdravstvene zaštite.

Univerzitetski profesori, službenici u javnoj administraciji i zdravstveni radnici u sindikatima CGIL i UIL najavili su prekid rada u znak podrške maršu. Komunalni radnici također bi se trebali pridružiti štrajku.

"Trenutno ne vidim nikakvu budućnost koja nam daje bilo kakvu nade, a posebno mladima", izjavio je učesnik marša bivši vojnik Emilio Amiraglia.

Za rezovima u potrošnji uslijedile su nepopularne reforme i mjere štednje, kao i promjena pravila zapošljavanja i otpuštanja službenika koja su naišla na oštro protivljenje i proteste sindikata u ovoj godinij.

Kako bi izbjegao grčki katastrofični scenarij, Monti je povećao poreze i smanjio penzije kada je preuzeo dužnost od Slvija Berlusconija u novembru prošle godine, podvrgavajući Italijane "žrtvi bez presedana", kako je rekao Monti u intervjuu za CNN u ovoj sedmici.

Mjere štednje ugrozile su potrošnju italijanskih domaćinstava i produbile recesiju u zemlji. Italijanska stopa nezaposlenosti porasla je na 10,7 posto u julu, na najviši nivo od 2004. godine.

Od augusta, gnijev zbog mjera štednje i gubitka radnih mjesta doveo je do brojnih nemira u industrijskim postrojenjima, uključujući i one u čeličani ILVA u Tarantu i u tvornici aluminija na Sardiniji.

Iako je Monti najpopularnija politička ličnost u Italiji, njegova izjava od četvrtka kako je spreman da se ponovo kandiduje za premijera ako se na izborima, koji će se održati na proljeće iduće godine, ne izabere novi čelnik.